ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε στο Reuters: H ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα υπό όρoυς

Σόιμπλε στο Reuters: H ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα υπό όρoυς

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, επανέλαβε ότι η ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα υπό όρους.

«Σε περίπτωση που η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, οι εταίροι της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επ’ αυτού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ρόλου που διαδραμάτισε στο πρόγραμμα ευρωδιάσωσης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ελλάδα. «Έχουμε ισχυρούς λόγους να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι έναντι του ΔΝΤ, το ΔΝΤ συνέβαλε τα μέγιστα στη ενίσχυση της αξιοπιστίας στις αγορές της ευρωπαϊκές πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης».

Greece euro

Εμμένει στη διακρατική συμφωνία

Στο θέμα της διαμάχης ως προς τη σύσταση ενιαίου ταμείου εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών ο Β. Σόιμπλε έστειλε προσεκτικά μηνύματα συμβιβασμού προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Προς το παρόν γίνονται εντατικές συζητήσεις για θέματα χρηματοδότησης ή χρόνου σύστασης του ταμείου εκκαθάρισης των τραπεζών, και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κάποια συμφωνία», είπε ο Σόιμπλε στο πρακτορείο reuters. Αντίθετα ο Σόιμπλε φάνηκε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στη διακρατική συμφωνία ως βάση για το ταμείο εκκαθάρισης, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες διαφωνίες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε στην τραπεζική ενοποίηση σε μια επισφαλή νομοθετική βάση, αυτόν τον κίνδυνο δεν θέλουμε να τον πάρουμε» τόνισε ο Σόιμπλε.

Τέλος, ο Σόιμπλε είπε ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι σε φάση ηρεμίας υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης ως υποψήφια για πρόγραμμα βοήθειας. «Oλες οι τελευταίες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι ούτε και η Σλοβενία χρειάζεται ένα τέτοιο ένα πρόγραμμα», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε επίσης

Σόιμπλε: Η Αθήνα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο