ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα έρχεται με "μαχαίρια"

Η τρόικα έρχεται με "μαχαίρια"
Έλλειμμα και υστέρηση εσόδων στο "μικροσκόπιο" των τεχνοκρατών...

Δραστική μείωση δαπανών και πολιτικές για την τόνωση των εσόδων πρόκειται να ζητήσει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα, που αναμένεται από αύριο στην Αθήνα ενόψει της τρίμηνης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στη σκιά του ελλείμματος, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,6% του ΑΕΠ, οι τεχνοκράτες θα εξετάσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ.ευρώ, το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2014 ύψους 22 δισ.ευρώ και τα διορθωτικά μέτρα για το 2011.

Οι αξιωματούχοι της τρόικα ζητούν πρόσθετες περικοπές στις ΔΕΚΟ με στόχο την μείωση του μισθολογικού και του επιχειρησιακού κόστους, όπως και «ψαλίδι» σε 20.000 θέσεις εργασίας το χρόνο έως το 2013.

Επίσης αναμένεται να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ.ευρώ για φέτος ώστε να καλυφθούν οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και την υστέρηση των εσόδων.

Από την άτυπη αυτή αξιολόγηση και κυρίως από την επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 12 δις. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Αμφιβολίες Βρυξελλών αν η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση