ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις φόροι σε ένα εκκαθαριστικό

Τέσσερις φόροι σε ένα εκκαθαριστικό

Εφιάλτης για τους φορολογούμενους το φετινό εκκαθαριστικό - Σε τρεις ίσες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Νοέμβριος) θα καταβληθούν φέτος οι φόροι, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση.


Την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η σχετική διαδικτυακή πύλη της Εφορίας.

Η προθεσμία για την πρώτη πληρωμή λήγει στις 31 Ιουλίου.

Στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνονται τέσσερις διαφορετικοί φόροι για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία:

1. Φόρος Εισοδήματος.

2. Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

3. Τέλος Επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση.

4. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

FOROLOGIA

Mε την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα εκδίδεται αυτομάτως το εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η Tαυτότητα Oφειλής με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες ή τα EΛTA. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης οι φόροι θα καταβληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

H πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι 31 Iουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Nοεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 1,5%. Έτσι, για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τη φορολογική δήλωση τον Mάιο θα πρέπει να εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου μέχρι το τέλος Iουλίου, τη δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Nοεμβρίου του 2014.

Mε απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Eσόδων καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αναλυτική δήλωση εισοδηματικής κατάστασης. Για πρώτη φορά το υπουργείο Oικονομικών ζητά από τους φορολογούμενους όχι μόνο να αναγράψουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα και τα έσοδα που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και να τα παρουσιάσουν αναλυτικά κατά κατηγορία.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2013 θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο λεπτό του ευρώ. Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται να διορθωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. H διάταξη θα προβλέπει τη δήλωση των τόκων πάνω από ένα όριο, ενδεχομένως άνω των 250 ευρώ, όπως ίσχυε για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

Διαβάστε επίσης:

Τίναξαν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς

Ποιοι φορολογούμενοι απειλούνται με μεγάλους πρόσθετους φόρους