ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισφορά αλληλεγγύης στα επιδόματα του 2013

Εισφορά αλληλεγγύης στα επιδόματα του 2013

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

Εισφορά αλληλεγγύης ακόμα και στα επιδόματα που αποκτήθηκαν το 2013 θα επιβάλει φέτος το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που το εισόδημα του υπόχρεου ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Σύμφωνα με διάταξη που πέρασε πρόσφατα στο πολυνομοσχέδιο εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης τα οικογενειακά, τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2014, δηλαδή θα εμφανιστούν στην φορολογική δήλωση του 2015.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, στην εφετινή φορολογική δήλωση επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης σε ετήσιους τόκους ανά καταθέτη ακόμα και αν αυτοί είναι 1 ευρώ.

Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να επανεξεταστεί το θέμα και να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μην πληρώσουν φόρους οι πολίτες που δεν έχουν εισοδήματα και το βασικότερο, δεν έχουν δουλειά, όπως είναι οι άνεργοι και οι φοιτητές.

Αυτό διότι αν κάποιος που δεν έχει καθόλου εισοδήματα και εμφανίσει στη φορολογική δήλωση τόκο κατάθεσης π.χ. 1 ευρώ, τότε ενεργοποιούνται αυτόματα τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ και μπορεί είτε να χάσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους είτε να χρειαστεί να δηλώσει αποδείξεις 750 ευρώ ή ακόμη και να φορολογηθεί επί πλασματικών εισοδημάτων.

Για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνονται επίσης υπόψιν το φοιτητικό επίδομα, τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και το επίδομα ανεργίας υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα εξαιρούνται της εισφοράς αλληλεγγύης οι αποζημιώσεις απόλυσης, το εφάπαξ συνταξιοδότησης, το εισόδημα μακροχρόνια ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας εφόσον δεν έχει εισπραχθεί το προηγούμενο έτος ούτε ένα ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Στα 814,75 εκατ. τα έσοδα από ειδική εισφορά αλληλεγγύης για ανεργία

Επιστροφή φόρου; Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει άλλη γνώμη!