ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται τα "κόκκινα" δάνεια

Αυξάνονται τα "κόκκινα" δάνεια
Συνέχιση της ανοδικής τάσης του ποσοστού των δανείων που θα βρεθούν σε καθυστέρηση εκτιμά για το 2011 η ετήσια έκθεση....

Συνέχιση της ανοδικής τάσης του ποσοστού των δανείων που θα βρεθούν σε καθυστέρηση εκτιμά για το 2011 η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2010.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η σημαντική επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, λόγω του αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οδήγησε στην σημαντική αύξηση του λόγου των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων, που διαμορφώθηκε στο 10,4% το Δεκέμβριο του 2010 έναντι 7,7% το Δεκέμβριο του 2009, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ανοδικά και το 2011.

Στα δάνεια στεγαστικής πίστης, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε από 7,4% το 2009 σε 10% το 2010. Στην καταναλωτική πίστη ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση και ανήλθε σε 20,5% το 2010 από 13,4% το 2009. Στην επιχειρηματική πίστη παρουσιάστηκε αύξηση από 6,7% σε 8,7%.

Στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρεται ότι οι αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες επηρέασαν επίσης την αποδοτικότητα των τραπεζών, με αποτέλεσμα το 2010 να καταγραφούν ζημίες τόσο σε ατομική όσο και σε ενοποιημένη βάση. Οι ζημίες προήλθαν αφενός από τη μείωση των λειτουργικών εσόδων και αφετέρου από το σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο. Οι επιπτώσεις στην αποδοτικότητα αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, η οποία έγινε πιο αισθητή κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και των ομίλων τους είχε θετικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς τα εποπτικά ίδια κεφάλαιά τους αυξήθηκαν, ενώ το σταθμισμένο ως προς τον κίνδυνο ενεργητικό μειώθηκε ελαφρά. Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010 ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας και ο Δείκτης Βασικών Κεφαλαίων διαμορφώθηκαν για το σύνολο των τραπεζών σε 13,8% και 12,2% αντίστοιχα και για το σύνολο των τραπεζικών ομίλων σε 12,2% και 10,9% αντίστοιχα.

Οι αναλυτές της Τράπεζας καλούν τις τράπεζες θα δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τους όσον αφορά την κεφαλαιακή βάση και τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων.

Πηγή: newscode.gr