ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Δύο εβδομάδες θα παραμείνει η τρόικα στην Αθήνα

ΔΝΤ: Δύο εβδομάδες θα παραμείνει η τρόικα στην Αθήνα

Ο Πολ Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» και η αποστολή, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις αναφέρθηκε σε σημεία της χθεσινής ομιλίας του αξιωματούχου του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, μιλώντας για «συγκρατημένη αισιοδοξία», με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ράις επανέλαβε, ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2007.

Σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις πιθανές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις απεργίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να κάνει σχολιασμό για αντιδράσεις και «διαφορετικές θέσεις» στην κυβέρνηση συνεργασίας, επαναλαμβάνοντας τα όσα υποστήριξε ο κ. Γκογιάλ, σημειώνοντας ότι σ' αυτά τα θέματα υπάρχει «συγκριτικά μικρότερη πρόοδος» και ότι «η έγκαιρη εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) θα είναι το κλειδί».

Σχετικά με τη «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Ράις είπε, ότι «δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για το ύψος ή το κόστος, αλλά μπορώ να πω, ότι είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», διατυπώνοντας την άποψη, ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελεί «θεμελιώδη στόχο» του ελληνικού προγράμματος και ότι ακόμη θα πρέπει να διανυθεί «πολύ δρόμος» ώστε να ανακτηθεί στις αγορές «πλήρης πρόσβαση».

Σε άλλη ερώτηση για τις θέσεις της κυβέρνησης για «μείωση των φορολογικών βαρών», ο κ. Ράις δήλωσε, ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να επιταχυνθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, για την οποία τόνισε ότι αποτελεί ένα «μεγάλο μέρος» του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει η κατανομή των φορολογικών βαρών να γίνεται «κατά δίκαιο τρόπο».

Τέλος, ο κ. Ράις είπε, ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Κύπρο, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, και γενικότερα της τρόικας, θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 15 Ιουλίου για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης. Για τα θέματα που θα συζητηθούν ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στις προοπτικές της οικονομίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις δημοσιονομικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Να χυθεί άπλετο φως τώρα!