ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Κλείδωσε" η ήπια αναδιάρθρωση;

"Κλείδωσε" η ήπια αναδιάρθρωση;
Διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ-Ομπάμα

Σε συμφωνία για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου των ελληνικών δανείων τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει Αθήνα και Βερολίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, η Ουάσιγκτον έχει ανάψει «πράσινο φως» σε μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ο όλος σχεδιασμός της ήπιας αναδιάρθρωσης αναμένεται να αποφασιστεί μεταξύ Ιουνίου (Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε) και τέλους Οκτωβρίου( λήξη θητείας του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.)

Πάντα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω εγχείρημα θα περιγράφεται ως ανασχεδιασμός (reprofiling), έκφραση που εισήγαγε ο Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Η συμφωνία θα προβλέπει συναινετικό διακανονισμό με τους ιδιώτες-επενδυτές, ώστε να μην κερδίσουν από μια τέτοια εξέλιξη οι κάτοχοι ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και δικαιωθούν όσοι κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας.

Οι διαβουλεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ προτείνει μια «φιλική αναδιάρθρωση», που θα ανακουφίσει, όπως λέει, την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, υποστηρίζει, πως τα μέτρα σταθεροποίησης πνίγουν κάθε προοπτική ανάπτυξης και είναι δύσκολο να επιβληθούν πολιτικά.

Παράλληλα ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως με την μανιώδη αντίδρασή της στην αναδιάρθρωση προκαλεί πανικό.