ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα κακά μαντάτα των ελεγκτών της τρόικας

Έρχονται τα κακά μαντάτα των ελεγκτών της τρόικας
Tην αρνητική έκθεση αποτίμησης που συνέταξαν για την πορεία της εφαρμογής του Μνημονίου...

Tην αρνητική έκθεση αποτίμησης που συνέταξαν για την πορεία της εφαρμογής του Μνημονίου, θα παραδώσουν αύριο, Τρίτη 10 Μαΐου, οι ελεγκτές της τρόικας που βρέθηκαν αυτές τις μέρες στη χώρα μας στους επικεφαλής της, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πώλ Τόμσεν (ΔΝΤ), οι οποίοι θα ξεκινήσουν τις επαφές με την κυβέρνηση για την νέα επικαιροποίησή του.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας έκανα πολλές αρνητικές διαπιστώσεις κατά τη διαδικασία του ελέγχου στην εφαρμογή του Μνημονίου, εντοπίζοντας υστερήσεις τόσο στην δημοσιονομική προσπάθεια, όσο και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωμοδοτούν πως ο στόχος για επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ το 2011 δεν επαρκεί.

Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση σε δαπάνες και έσοδα, αργά βήματα στις αποκρατικοποιήσεις, αδυναμία προσαρμογής στις εργασιακές σχέσεις και στην απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, περιορισμένα αποτελέσματα στο πεδίο της φορολογικής μεταρρύθμισης και μη ρεαλιστικούς στόχους στον σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Οι ελεγκτές κάνουν στην έκθεσή τους ειδική αναφορά στην αδυναμία υπολογισμού των υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις μη ελεγχόμενες δαπάνες των ΟΤΑ, κάποιων ΔΕΚΟ και των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Εν κατακλείδι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των στελεχών της τρόικας, η µαύρη τρύπα του φετινού προϋπολογισµού θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή το έλλειµµα θα κλείσει στα 9,5% αντί του 7,4% του ΑΕΠ που θα έπρεπε κανονικά.

Σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, τα σενάρια του τεχνικού κλιμακίου αποτυπώνουν μια πολύ κακή εικόνα, καθώς η μη καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων και οι καθυστερημένες αποκρατικοποιήσεις καθιστούν μη ελέγξιμη την πορεία του.