ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταρρέει το χρηματιστήριο, ανεβαίνουν τα ομόλογα

Καταρρέει το χρηματιστήριο, ανεβαίνουν τα ομόλογα

Δεν έπεισαν τις αγορές τα τεστ αντοχής;

Στην Ελλάδα τράπεζες, κυβέρνηση, ΤΧΣ, ΤτΕ πανηγυρίζουν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα «άντεξε» στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Μπορεί οι τρεις να «κόπηκαν» με βάση το πρώτο σενάριο που εξέταζε τα οικονομικά στοιχεία μέχρι 31/12/2013, ωστόσο το δεύτερο σενάριο που περιλαμβάνει και τις κινήσεις των τραπεζών μέσα στο 2014 φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα… επειδή συμφέρει.

Αυτό όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι αγορές. Το χρηματιστήριο αν και άνοιξε με κέρδη πάνω από 3%, αυτή την ώρα βρίσκεται στο -2%. Την ίδια «τύχη» έχουν και οι τραπεζικές μετοχές.

Στα ομόλογα, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων βρίσκεται στο 7,5%. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είχε μπει σε μνημόνιο το 2010 με αποδόσεις άνω του 7%. Σε αυτά τα επίπεδα βρισκόμαστε εδώ και δυο εβδομάδες, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει από το μηχανισμό στήριξης, εξέλιξη που έφερε το χρηματιστήριο σε τριήμερη «βουτιά» και εκτόξευσε τα ομόλογα στα ύψη.

Οι αγορές προφανώς βλέπουν κάτι διαφορετικό, πέραν από τους εγχώριους πανηγυρισμούς. Είναι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη; Ξέρουν κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα; Παίρνουν οι ξένοι τα κέρδη τους από το χρηματιστήριο, αφού φρόντισαν πρώτα να το ρίξουν στα τάρταρα;

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα πάρετε σύνταξη στα 50