ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση αφορολόγητου και λοιπά φορολογικά χαράτσια

Μείωση αφορολόγητου και λοιπά φορολογικά χαράτσια
Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από 10.000 ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση...

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από 10.000 ευρώ, γεγονός που θα συνεπάγεται φοροεπιβαρύνσεις, εξετάζει η κυβέρνηση εν όψει της οριστικοποίησης των µέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τα οποία αναµένεται να παρουσιαστούν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό συνεπάγεται μείωση απολαβών για αρκετούς φορολογούμενους ακόμη και μέσα στους επόµενους µήνες.

Στο τραπέζι βρίσκεται ταυτόχρονα η χορήγηση των φοροαπαλλαγών µε εισοδηµατικά κριτήρια.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα σενάρια περιλαμβάνουν και χαράτσια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εξετάζονται τόσο η μείωση του ορίου των 400.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ώστε η τσιµπίδα να πιάσει περισσότερους ιδιοκτήτες, όσο και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

Εναλλακτικά συζητείται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους έχοντες ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, συγκεκριµένα όσες έχουν Τιµή Ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο και άνω.

Στο τραπέζι τίθεται εκ νέου και η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης µε το πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα συνοδευτεί από χορήγηση επιδόµατος θέρµανσης στους περισσότερο ευάλωτους καταναλωτές. Έχει εκτιµηθεί ότι το µέτρο µπορεί να αποφέρει 400 εκατ.ευρώ, µε βαριές όµως οικονοµικές συνέπειες για τα χαµηλά εισοδήµατα.