ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεσοπρόθεσμο: «Σοκ και δέος»-Δείτε όλα τα μέτρα

Μεσοπρόθεσμο: «Σοκ και δέος»-Δείτε όλα τα μέτρα
Μέτρα που θα γονατίσουν την Ελληνική οικογένεια περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο...

Τη «λυπητερή» του Μεσοπρόθεσμου δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το νέο οικονομικό πρόγραμμα, που έχει τη μορφή τετραετούς προϋπολογισμού, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπακωνσταντίνου, το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του τετραετούς προγράμματος.

Η εισφορά θα αρχίσει να επιβάλλεται το τρέχον έτος στα εισοδήματα, κλιμακωτά από 1% έως 3% ή 4%.

Αναλυτικά τα μέτρα:

-Αυξάνονται τα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης και καθιερώνονται νέα ειδικά τεκμήρια για τους επιτηδευματίες.

-Επιβάλλεται ειδικός τέλος στα ακίνητα (0,1%- 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

-Επέρχεται αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας της τάξης του 10%.

-Αναστέλλεται για το 2011 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Επεκτείνεται η απαλλαγή για το "πόθεν έσχες" πέραν της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα 2- 3 χρόνια. Δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την α΄ κατοικία.

-Φορολογούνται τα αναψυκτικά

-Μετάταξη την 1η Σεπτεμβρίου προϊόντων εστίασης από τον συντελεστή 13% ΦΠΑ στον συντελεστή 23%.

-Προς επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

-Επιβάλλεται τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Θα αφορά κάποιες συναλλαγές τραπεζικού χαρακτήρα, χωρίς να αποκλείεται να επιβληθεί και στις πιστωτικές κάρτες.

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα μεγάλα σκάφη αναψυχής και στα μεγάλα ακίνητα.

-Δεν αυξάνεται η προκαταβολή του φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

-Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Το μέτρο, σε συνδυασμό με το "πόθεν έσχες", θα ισχύσει και για δημοσίους υπαλλήλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

-Θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Σχετικά με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου για να μην υπάρξουν απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα.

Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπειχαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, στο τέλος Ιουνίου θα ψηφισθεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο και στις αρχές Ιουλίου ο βασικός εφαρμοστικός νόμος.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Διαβάστε επίσης:«Πέσαμε έξω σε όλους τους στόχους»