ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεσοπρόθεσμο: Θα «ματώσουμε» και δεν θα σωθούμε

Μεσοπρόθεσμο: Θα «ματώσουμε» και δεν θα σωθούμε
Φοροκαταιγίδα, επιδρομή στα εισοδήματα και τις συντάξεις αλλά και μείωση του κοινωνικού κράτους, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο..

Φοροκαταιγίδα, επιδρομή στα εισοδήματα και τις συντάξεις αλλά και μείωση του κοινωνικού κράτους, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο συν τοις άλλοις θα επιτείνει την ύφεση στην ελληνική οικονομία, όπως είπε στο newsbomb.gr ο καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς.

Πρόσθεσε, πως μεγάλο πλήγμα θα υποστεί το κοινωνικό κράτος, καθώς θα μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας και του ΟΕΚ, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μελά, σε βάθος τετραετίας οι Έλληνες θα χάσουν συνολικά το 30%-35% των εισοδημάτων τους ενώ η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 30%!

Όπως είπε ο καθηγητής Οικονομικών, το Μεσοπρόθεσμο δεν αποτελεί καμία διέξοδο στη σημερινή κρίση της ελληνικής οικονομίας ενώ για τα προσδοκώμενα έσοδα ύψους 28 δισ.ευρώ, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση να συγκεντρωθούν.

Οι οριζόντιες περικοπές στα εισοδήματα και τις συντάξεις βεβαιώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να διευρύνει τη φορολογική βάση και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Στο δημόσιο θα απολυθούν συμβασιούχοι ενώ θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας από 37 σε 40 και εισάγεται η μερική απασχόληση.

Όσον αφορά στο χρέος ο κ. Μελάς το χαρακτήρισε μη βιώσιμο, λέγοντας μάλιστα, πως οι τόκοι για τα χρόνια μέχρι το 2014 θα είναι περισσότεροι από τις δαπάνες για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Επίσης ανέφερε, πως το χρέος, παρά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, το 2014 θα είναι μεγαλύτερο από σήμερα (σ.σ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 357 δισ. χωρίς τους τόκους της 5ης δόσης και το 2014 θα βρίσκεται στα 401 δισ!)

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Μελάς χαρακτήρισε ανεδαφικό τον στόχο των 50 δισ. καθώς η χρηματιστηριακή αξία μετοχών του δημοσίου σε εταιρείες υπό ιδιωτικοποίηση είναι πολύ χαμηλή (σ.σ έξι δισ.)

Ο κ. Μελάς εκτιμά πως δεν υπάρχει δείγμα αναπτυξιακής πολιτικής στο Μεσοπρόθεσμο, τονίζοντας πως υπάρχει άλλη λύση από μια άμεση αναδιάρθρωση του χρέους σε συμφωνία με τις τράπεζες, προκειμένου οι αποπληρωμές δανείων να «πάνε» πέντε χρόνια πίσω.