ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πέφτει» η τιμή του πετρελαίου

«Πέφτει» η τιμή του πετρελαίου
Οι τιμές πετρελαίου πήραν την κατιούσα μετά την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρει περισσότερο πετρέλαιο σε πελάτες της στην Ασία...

Οι τιμές πετρελαίου πήραν την κατιούσα μετά την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρει περισσότερο πετρέλαιο σε πελάτες της στην Ασία, με πρόσθετη πίεση από ένα πιο ισχυρό δολάριο και αδύναμες ισοτιμίες.

Η Σαουδική Αραβία προσφέρει περισσότερο αργό πετρέλαιο στα Ασιατικά διυλιστήρια για τον Ιούλιο, σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν απόδειξη ότι η Σ. Αραβία παίρνει πρωτοβουλίες για την αύξηση της παραγωγής μετά την αποτυχία του στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στην Βιέννη να καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα al-Hayat, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή στις 10 Ιουλίου στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Το δολάριο ενισχύεται, καθώς το ευρώ πέφτει λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και το Ελληνικό ζήτημα. Αυτό σε συνδυασμό με την αργή ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία αυξάνουν την αβεβαιότητα και πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν πάνω από 3% συγκριτικά με τις χθεσινοβραδινές τιμές κλεισίματος. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχώρησε μέχρι τα 98,79 δολάρια το βαρέλι από τα 101,93 δολάρια που είχε κλείσει χθες η αγορά. Το απόγευμα η τιμή ανέκαμψε στα 99,30 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας τις απώλειές της στα 2,63 δολάρια.

Στο Λονδίνο η τιμή του Βrent έπεσε προς στιγμήν στα 117,63 δολάρια το βαρέλι προτού ανακάμψει μερικώς στα 118,38 δολάρια το βαρέλι, 1,19 δολάρια χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης. Πρόκειται για τις τιμές προθεσμιακών συμβολαίων που λήγουν τον Ιούλιο.

«Η Σαουδική Αραβία προσφέρει πετρέλαιο ακόμα και ο ΟΠΕΚ δεν κατάλεξε σε συμφωνία» σχολίασε ο Hamza Khan, αναλυτής του Schork Group στην Πενσυλβανία

Η υπουργική συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης δεν κατέληξε σε συμφωνία , καθώς ο ιρανός πρόεδρος σκεπτόμενος πολιτικά επέμενε να μην αποφασιστεί καμία αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου από τα κράτη-μέλη του καρτέλ.

Από την άλλη οι Σαουδάραβες θα επιθυμούσαν για πολιτικούς λόγους την αύξηση της παραγωγής και την αποκλιμάκωση των τιμών. Παράλληλα η αύξηση της παραγωγής θα επέφερε στην Σ. Αραβία οικονομικά οφέλη σε μια χρονική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την παραμονή των πετρελαϊκών σε πολύ υψηλά επίπεδα, που δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Πηγή:newscode.gr