ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάση πληρωμών λόγω έλλειψης ρευστού

Στάση πληρωμών λόγω έλλειψης ρευστού
Ως «δεκανίκι» στην ήδη «ανάπηρη» ελληνική οικονομία αναμένεται να λειτουργήσει η 5η δόση...

Ως «δεκανίκι» στην ήδη «ανάπηρη» ελληνική οικονομία αναμένεται να λειτουργήσει η 5η δόση του δανείου που θα δοθεί από τους δανειστές μας, καθώς η κατάσταση στη χώρα δείχνει να τελματώνει.

Το δημόσιο έχει ήδη κηρύξει στάση πληρωμών στους κατασκευαστές των δημόσιων έργων σε κάποιους επαγγελματίες στους οποίους δεν προβλέπεται να επιστρέψει τον ΦΠΑ, τους προμηθευτές των νοσοκομείων, στους γιατρούς κ.α.

Τα 6 δις. ευρώ αγγίζουν οι άμεσες οφειλές του Δημοσίου, δηλαδή όσα και τα επιπλέον μέτρα για το 2011 τα οποία φυσικά και δεν θα πάνε εκεί αλλά στο χρέος.

Με ανάλογους τρόπους το δημόσιο «άρπαξε» άλλα 843 εκατομμύρια ευρώ από χιλιάδες ακόμη ανθρώπους, από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα.

Το αποτέλεσμα ήταν οι κατασκευαστικές εταιρείες να παγώσουν τα έργα και χιλιάδες εργάτες να μην πληρώνονται ή στην χειρότερη να οδηγούνται στην έξοδο.

Ίδια εικόνα και σε πολλές εταιρίες υλικών για νοσοκομεία που συρρικνώνουν το προσωπικό τους.

Μήνες απλήρωτοι έχουν και πολλοί ωρομίσθιοι δάσκαλοι και καθηγητές που το δημόσιο τους χρωστάει περίπου 500 εκατ. Ευρώ .

Ρευστό περιμένουν και οι προμηθευτές και οι εργολάβοι των δήμων, στο περίμενε και οι αγρότες για τις επιδοτήσεις που αυτή τη στιγμή είναι στο 20%, ίδια η εικόνα και για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους που στη μέση της χρονιάς έχουν πάρει το 19,7 των επιδομάτων.

Επομένως η 5η δόση μοιάζει με φιλί ζωής, αλλά ο ασθενής μάλλον αργοσβήνει.