ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμια των διλημμάτων Κωστόπουλου η Alpha Bank

Δέσμια των διλημμάτων Κωστόπουλου η Alpha Bank
Την ώρα που ο επικεφαλής της Alpha κ. Ιωάννης Κωστόπουλος ζητεί από το στελεχειακό δυναμικό...

Την ώρα που ο επικεφαλής της Alpha κ. Ιωάννης Κωστόπουλος ζητεί από το στελεχειακό δυναμικό του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να γίνουν «σημαντικά βήματα προς τον δραστικό περιορισμό της μείωσης των δαπανών και την εξυγίανση», η ίδια η Alpha Bank που στηρίζει την ύπαρξή της στις εγγυήσεις του δημοσίου και τη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έχει κάνει ελάχιστα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Όπως η ίδια η διοίκηση ανέφερε τα λειτουργικά έξοδα στον όμιλο σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 4,4% όταν οι περικοπές σε πλήθος ιδιωτικών επιχειρήσεων ξεπερνούν το 10%. Η περιορισμένη μείωση δείχνει ότι τα στελέχη και το προσωπικό της τράπεζας απολαμβάνουν υψηλές παροχές σε μια περίοδο που η οικονομία στενάζει. Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί πρόσκληση δεδομένης της υποστήριξης των τραπεζών από το Δημόσιο.

Οι υψηλές παροχές φαίνεται να είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που μέσα σε μια δεκαετία ναυάγησε η προσπάθεια συγχώνευσης με την Εθνική. Την πρώτη φορά μάλιστα είχε επέλθει συμφωνία η οποία τορπιλίστηκε από κορυφαία στελέχη της Alpha με τη σύμπραξη του Συλλόγου προσωπικού ο οποίος είναι γνωστό πως έχει στενές σχέσεις με τη διοίκηση.

Ο τορπιλισμός της συμφωνίας έγινε καθώς θα επέρχονταν ανατροπές και θα έχαναν προνόμια διοικούντες και συνδικαλιστές. Στη δεύτερη προσπάθεια για να συγχωνευθούν η Εθνική με την Alpha εικάζεται ότι προκλήθηκαν προσκόμματα εξ αιτίας συμφερόντων και διατήρησης οφφικίων (κεκτημένων), γεγονός το οποίο οδήγησε και στο ναυάγιο της συγχωνεύσεως.

Μόνο που σήμερα δεν υπάρχουν οι πολυτέλειες των αρχών της δεκαετίας του 2000. Η ανάγκη συγχωνεύσεων πηγάζει τώρα από την κεφαλαιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες και την υποχρεωτική επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Το ερώτημα είναι βέβαια με ποια στρατηγική κινείται ο κ. Κωστόπουλος.

Παίρνει το ρίσκο να ενταχθεί στο ταμείο στήριξης προκειμένου να μην μοιραστεί την εξουσία με την Εθνική ή έχει κάποια εναλλακτική λύση για τη διάσωση και την εξασφάλιση της αυτόνομης πορείας της τράπεζας;

Το δεύτερο δεν φαίνεται καθόλου πιθανό από τις υφιστάμενες πληροφορίες. Το μόνο πάντως που φαίνεται να πέτυχε σήμερα ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος είναι να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της Εθνικής στον όμιλο Λάτση.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν από τις δυόμιση τράπεζες που θα επιζούσαν στην ελληνική αγορά σύμφωνα με τις παλαιότερες μελέτες, η… μισή ενδέχεται να είναι η Alpha Bank.