ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενιζέλος: Έρχονται και νέα μέτρα

Βενιζέλος: Έρχονται και νέα μέτρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέων μέτρων άφησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέων μέτρων άφησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδριάζει σήμερα.

«Δε λέμε ότι κάθε λίγο και λιγάκι θα εισηγούμαι νέα μέτρα, αλλά δεν κάνω και τη δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Αν δουλέψουμε με σχέδιο και πειθαρχημένα μπορούμε να οδηγηθούμε κάπου. Ανέλαβα τα καθήκοντά μου πριν από μία εβδομάδα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και καλούμαι να διαχειριστώ μία δύσκολη και λεπτή κατάσταση, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τις επιλογές που θα θέλαμε, αλλά να υιοθετήσουμε ένα πλαίσιο γιατί η διεθνής θέση είναι ιδιαίτερα επισφαλής αι γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να έχουμε στοιχειώδη άνεση για βελτιωτικού χαρακτήρα κινήσεις.

Το μεσοπρόθεσμο είναι μία σωστική κίνηση το ίδιο ισχύει και για τον εφαμοστικό, που είναι η νομοτεχνική καταγραφή των επιλογών που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.
Ανέλαβα ενώπιον των εταίρων την υποχρέωση αυτοί οι 2 νόμοι να έχουν ψηφιστεί έως τις 30 για να διατεθεί μια εργάσιμη ημέρα στην τρόικα ότι έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και στις 3 Ιουλίου να συνέλθει το Eurogroup για να αποφασιστεί η εκταμίευση της 5η δόσης και για να αρχίσουν εντατικές διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2 που πρέπει να ακολουθήσει. Χθες διεξήχθησαν δύο διαδικασίες; Έπρεπε να ολοκληρώσω την διαπραγμάτευση με την τρόικα για την επικαιροποίηση του μνημονίου και για τις ρυθμίσεις του εφαρμοστικού. Η ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων ήταν προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για να καταλήξει στην πολιτική του απόφαση για την Ελλάδα.

Υπάρχει μια αδιανόητα μεγάλη φορολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων υποκειμένων είναι αναγκαία να καταλάβουμε ότι οι επιλογές αυτές είναι επιλογές που πρέπει να συνοδευτούν από μέτρα αντιρρόπησης, πρώτο απ όλα να ξεκινήσει αμέσως μετά την 30η Ιουνίου ο εθνικός διάλογος, διακομματικός και με τους φορείς προκειμένου να φτάσουμε σε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα
Η χώρα δεν έχει φορολογικό σύστημα, είναι μια χύμα φορολογική κατάσταση.

Τα μέτρα είναι μέτρα αποσπασματικά, και μέτρα ανάγκης, δώσαμε ήδη εντολή να αποτιμηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις όλων των μέτρων, να μετρηθεί με ειλικρινή τρόπο η επιβάρυνση που σηκώνει κάθε ομάδα και κατηγορία, ώστε να ξέρει ο καθένας πολίτης τι συμβαίνει στη χώρα, να ξέρει ποια είναι η δική του συμμετοχή, θα αναδειχθούν αδικίες και ανισότητες που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε το ταχύτερο

Καταβάλλαμε προσπάθεια τα αναγκαία μέτρα να συνδέονται με το σκέλος των δαπανώ και όχι των εσόδων, αυτό δεν είναι εύκολο. Πρέπει η χώρα να ξέρει την πραγματικότητα και αφορά όλους μας

Το 2 μέτρο είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας γιατί έχουμε φαινόμενα αυξημένες και απόλυτης φτώχιας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για κάποιες περιοχές. Έχω ζητήσει και συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο για να δούμε πως μπορεί να βοηθήσει η εκκλησία.

Το 3 μέτρο είναι στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου: έγινε δεκτό πως πρέπει οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων και του κοινωνικού ταμείο να διατεθούν με ταχείς ρυθμούς για να υποστηριχθεί η ανάπτυξης και να ανασχεθεί η ύφεση. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτό

Είναι πολύ θερμό αυτό το καλοκαίρι κάθε μέρα μετρά όσο ένας μήνας, η πύκνωση του χρόνου είναι τεράστια.

Αυτά θα μας επιτρέψουν να βρούμε και την συναίνεση, η συζήτηση για τα μέτρα ανάπτυξης, μέτρα κοινωνικής προστασίας και το νέο πρόγραμμα είναι τα πεδία πάνω στα οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Το 2011 είχε κενό 600 εκ, υπάρχει υστέρηση στα έσοδα ύψους 2 δις , πρέπει να έχουμε επικουρικά μέτρα στη διάθεσή μας, αλλά δεν κάνω και τη δήλωση ποτέ ότι δεν πρόκειται να πάρω πρόσθετα μέτρα

Θα καταβάλλουμε κάθε ανθρώπινα δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο χωρίς νέα μέτρα, αλλά εξαρτάται από όλο το κράτος, την αγορά, την φορολογική ευαισθησία όλων των πολιτών και την φορολογική διοίκηση.
Πολιτικού χαρακτήρα κείμενο στην εισηγητική έκθεση.

Τα 50 δις είναι απαραίτητα αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ταχύτητα και διαφάνεια. Ο εφαρμοστικός στηρίζει νομοτεχνικά το μεσοπρόθεσμο, ταμείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, 5μελε΄ς ΔΣ που διορίζεται από την επιτροπή ΔΕΚΟ με αυξημένη πλειοψηφία. ενημερώνει συνεχώς τη Βουλή και όλες οι σημαντικές συμβάσεις θα κυρώνονται με νόμο, θα ηχούν δύο παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου για να μεταφέρουν τεχνογνωσία

Το 2ο κεφάλαιο: πολεοδομική ταυτότητα των ακινήτων προς αξιοποίηση.
Το 3ο φορολογικά
Το 4ο: ρυθμίσεις υπουργείου εργασίας
Το 5ο : ρυθμίσεις ήσσονος σημασίας άλλων υπουργείων

Όταν οι εταίροι βάζουν ως προϋπόθεση τη συναίνεση, νιώθω πολύ άσχημα, αυτό πρέπει να έρθετε από το ένστικτο εθνικής επιβίωσης, είμαι σίγουρός ότι θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά αλλιώς εμφανίζεται άδικη και προκλητική εικόνα ενός φάσματος δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και από αυτές τις δυνάμεις ενώ ξέρουν ότι είναι επιτακτικό και επώδυνο δεν μετέχουν στην ευθύνη αλά απολαμβάνουν την ταλαιπωρία των βουλευτών της πλειοψηφίας που καλούνται να σηκώσουν το ιστορικό βάρος στις πλάτες τους. Ελπίδα μου είναι να φτάσουμε στην αναγκαία εθνική συναίνεση και προσωπικά αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως εθνικό ρόλο που εξαρτάται από όλη τη βουλή και απολογείται στη βουλή. Σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε.

Πρέπει να ψηφιστούν με το ΠΑΣΟΚ να έχει την ευθύνη. Για λόγους ταχύτητας αποφασίσαμε να το φέρουμε ως απλό νομοσχέδιο, θα δούμε τώρα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, θέλουμε μετά την ψήφισή τους να πάμε στην διαπραγμάτευση για το μεγάλο πρόγραμμα, η πρόσκληση να πάμε όλοι μαζί στην διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Η έλλειψη συναίνεση και αξιοπιστίας κοστίζει, ο λαός πληρώνει την έλλειψη ενότητας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.