ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εθνική καταστροφή η έξοδος από το ευρώ»

«Εθνική καταστροφή η έξοδος από το ευρώ»

Δραματικούς τόνους χρησιμοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο καθηγητής οικονομικών του Ταφτς, Γιάννης Ιωαννίδης, για να περιγράψουν τις συνέπειες τυχόν εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Η εγκατάλειψη του ευρώ θα ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή για την Ελλάδα» τονίζουν σε άρθρο τους στην «Καθημερινή της Κυριακής», υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το ερώτημα δεν είναι το εάν η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 50% ή κατά 70%, αλλά «αν η Ελλάδα θα κατάφερνε ποτέ να γίνει ένα σύγχρονο κράτος, με ισότιμο ρόλο σε μία Ενωμένη Ευρώπη».

Μάλιστα, οι δύο πανεπιστημιακοί εκτιμούν ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τη χώρα, όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

«Πρώτα απ' όλα θα πρόκειται για χρεοκοπία με κεφαλαίο 'Χ'. Το σοκ που θα επιφέρει για τις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι τεράστιο και η Ευρωζώνη πολύ δύσκολα θα το αντέξει», αναφέρουν.

Επίσης, επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία ήρθε σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που υπάρχουν σήμερα.

Οι συντάκτες του άρθρου παραδέχονται ότι το ευρώ είναι ακριβό νόμισμα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και προτείνουν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ που θα προκαλούσε λίγο πληθωρισμό και υποτίμηση του νομίσματος, και επομένως θα ήταν πολύ καλύτερη επιλογή για τις δοκιμαζόμενες χώρες και όχι μόνο για την Ελλάδα.