ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διερευνητικές επαφές Ιταλίας - ΔΝΤ

Διερευνητικές επαφές Ιταλίας - ΔΝΤ

Επιμέλεια Τάσος ΖάχοςΗ Ιταλία έχει προκαταρκτικές συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την λήψη οικονομικής βοήθειας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, πιθανώς σε συνεργασία με τοπικές κεντρικές τράπεζες, αλλά δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση, τόνισαν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

O νέος πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Μάριο Μόντι μετέφερε το οικονομικό του πρόγραμμα στο Eurogroup της Τρίτης και οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως δεν θα υπάρξει κανένα επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ πριν παρουσιάσει το πρόγραμμα αυτό στο υπουργικό του συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου.

Πηγή προσκείμενη και στις δύο πλευρές των συνομιλιών μεταξύ της Ιταλίας και του ΔΝΤ, ανέφερε πως οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται εδώ και καιρό αλλά επιταχύνθηκαν μετά την άρνηση της Γερμανίας για άμεση βοήθεια της Ιταλίας από την ΕΚΤ.

«Οι συζητήσεις αφορούν πακέτο 400 δισ. ευρώ. Η Ιταλία δεν έκανε επίσημο αίτημα αλλά η κατεύθυνση είναι προς τα εκεί» αναφέρει η πηγή.

Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ τα συνολικά 380 δισ. ευρώ τα οποία το ΔΝΤ πρόσφατα είχε διαθέσιμα για να δανείσει σε χώρες.

Μέχρι στιγμής πάντως επίσημα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διαψεύδει τις συζητήσεις για αίτημα χρηματοδότησης της Ιταλίας και επισημαίνει πως η συνεργασία με την χώρα αφορά την παροχή τεχνικής βοήθειας για να αποκαταστήσει γρήγορα η Ιταλία την σχέση της με τις αγορές. Μάλιστα πριν λίγο ακολούθησε και άλλη επίσημη διάψευση από το ΔΝΤ τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ισπανία.

Αλλά και οι αξιωματούχοι της Κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και του Ιταλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν πως δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο.

Παράλληλα πηγές από το ΔΝΤ ανέφεραν πως το Ταμείο σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίσκεψη και την Ισπανία, μόλις ολοκληρωθεί το πάζλ του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης.

Τέλος άλλη πηγή του ΔΝΤ τόνισε στο Reuters πως τα μέλη της τράπεζας είναι έτοιμα για δράση σε Ιταλία και Ισπανία.

«Θα πατήσουμε το κουμπί» αναφέρουν χαρακτηριστικά μόλις φτάσουν οι πρώτες αιτήσεις…