ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπολογίστε σωστά το δώρο Χριστουγέννων!

Υπολογίστε σωστά το δώρο Χριστουγέννων!

Είναι ο 13ος μισθός που αποτελεί, τουλάχιστον για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, μάννα εξ ουρανού!

Μάθετε πώς υπολογίζεται, ποιοι το δικαιούνται και τις συνέπειες για τους εργοδότες που δεν θα το καταβάλλουν.

Το Δώρο θα μπει στη τσέπη μισθωτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Για να υπολογιστεί σωστά πρέπει να ληφθεί υπόψη αν ο δικαιούχος αμείβεται με ημερομίσθιο ή μισθό ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται είναι από την πρώτη Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν που εργάζονται όλη αυτή τη χρονική περίοδο κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, δηλαδή έναν επιπλέον μηνιαίο μισθό για τους αμοιβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθια.

Ωστόσο, αν η εργασία δεν διήρκεσε ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησαν είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της εργασίας τους.

Δηλαδή υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Καταλυτική ημερομηνία καταβολής του Δώρου είναι η 21η Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ο εργοδότης να το καταβάλει νωρίτερα.

Όσοι πάντως εργοδότες δεν το καταβάλλουν ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Για το λόγο αυτό επιθεωρητές εργασίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε καταγγελία.