ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NYT: Σενάρια για δραχμή και εξουσία στο στρατό

NYT: Σενάρια για δραχμή και εξουσία στο στρατό

Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επιβεβαιώνοντας το χειρότερο εφιάλτη των Ευρωπαίων, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, δραματοποιώντας το ακόμη περισσότερο κάνοντας λόγο για ανάληψη εξουσίας από το στρατό την επόμενη κιόλας μέρα που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.


Χαρακτηριστικά το άρθρο των New York Times γράφει πως «Μετά από εβδομάδες φημών, κάποια Κυριακή βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως η χώρα εγκαταλείπει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και πως θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα».

Όπως συμπεραίνει λοιπόν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, έπειτα από την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ θα προκληθεί πανικός στους καταθέτες, οι οποίοι θα συρρεύσουν στις τράπεζες προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους, αφού η αξία του νέου - παλαιού νομίσματος θα έχει υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σε αυτό το σημείο, κάνοντας μια μικρή παρένθεση και η μαρτυρία του κ. Γεωργίου Α. Προβόπουλου, του επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, τον περασμένο μήνα, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η εκροή των καταθέσεων η οποία άγγιξε τα 14 δισ. ευρώ εντάθηκε στις αρχές Νοεμβρίου εξαιτίας της ασταθούς πολιτικής κατάστασης και της αναταραχής που προκάλεσε η αναγγελία του δημοψηφίσματος.

Τώρα αναφορικά με τη συνέχεια της εκδοχής των New York Times, τα δάνεια προς τη χώρα μας θα «παγώσουν», αφού οι δανειστές δε θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος να κηρύξει πτώχευση, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι «καθώς η χώρα θα εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στο χάος».

Bέβαια ένα τέτοιο σενάριο είναι ολοφάνερα ενάντιο στις διαβεβαιώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Παπαδήμος κατά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, ο οποίος είχε επισημάνει σθεναρά πως το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της ευρωζώνης και όχι έξω από αυτή.