_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Πώς κρίνετε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών;

Πώς κρίνετε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών;

Πως κρίνετε τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπ.Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας; Σε αυτό το φλέγον ερώτημα καλούνται να απαντήσουν ο μνημονιακός και ο αντιμνημονιακός.

ΜΝΗΜ: Νομίζω ότι κόντρα στις υπερβολικές απαιτήσεις της Τρόικα - η οποία ειδικά τον τελευταίο καιρό τρώγεται με τα ρούχα της- τα πράγματα φαίνεται ότι βαδίζουν σε καλό δρόμο. Μπορεί να υπήρχε και να υπάρχει πολλή μεγάλη πίεση ειδικά στα λαϊκά στρώματα και στους μικρομεσαίους αλλά για πρώτη φορά φαίνεται τόσο καθαρά φως στην άκρη του τούνελ.Η ύφεση για το 2013 έπεσε στο μισό σε σχέση με το 2012, κάτι που καθιστά δυνατή την πρόβλεψη για εφικτούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Σχεδόν για 11 μήνες πέφτουν οριακά αλλά σταθερά οι τιμές, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή, ενισχύθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο, αυξήθηκαν ακόμα και οι πωλήσεις αυτοκινήτων . Βλέπουμε λοιπόν ότι πέρα από τα μακροοικονομικά μεγέθη, υπάρχουν και σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης και της πραγματικής οικονομίας. Η ουσία τώρα είναι με βάση αυτά τα αποτελέσματα να υπάρχει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία για τη μητέρα των μαχών: Την προσπάθεια κουρέματος του χρέους. Εκεί θα κριθούν όλα...

ΑΝΤΙΜ: Κάποιοι επιμένουν να θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ανίατες ασθένειες με ασπιρίνες. Θα ήμουν ο πιο χαρούμενος άνθρωπος -όπως και οι περισσσότεροι που διαβάζουν αυτό το άρθρο- εάν υπήρχαν ουσιαστικές ενδείξεις για ενίσχυση ειδικά της πραγματικής οικονομίας. Όμως το γεγονός ότι αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, ότι η μία δικαστική απόφαση μετά την άλλη καταρρίπτουν νομικά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων ( και κατ΄επέκταση ροκανίζουν το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα), ότι η ανεργία σκαρφάλωσε στο 28%, ότι οι στρόφιγγες των τραπεζών παραμένουν κλειστές και η έλλειψη ρευστότητας απειλεί με εξόντωση χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, αποδεικνύει για άλλη μία φορά το μέγεθος της αποτυχίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Αλλά όλα αυτά δεν χρειάζονται, εάν αναλογιστούμε ότι όλοι πλέον ενόψει και των επερχόμενων εκλογών φωνάζουν όλο και δυνατότερα για την ανάγκη να φύγουμε από το Μνημόνιο.Μόνο το τελευταίο αρκεί.