ΚΟΣΜΟΣ

Το σκάνδαλο που απειλεί το Γερμανό πρόεδρο

Το σκάνδαλο που απειλεί το Γερμανό πρόεδρο

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να χάσει την προεδρία του βρίσκεται ο Γερμανός πρόεδρος, Κρίστιαν Βουλφ.

Ο Βουλφ, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου, παραδέχθηκε ότι στις διακοπές του διέμεινε σε επαύλεις φίλων του επιχειρηματιών.

Παρά τον τυπικό χαρακτήρα του ρόλου του προέδρου, που ανέλαβε τη θέση μόλις πριν 18 μήνες, τα σχόλια του γερμανικού Τύπο είναι έντονα επικριτικά, τόσο έναντι του ιδίου όσο και κατά της Μέρκελ, που προώθησε το διορισμό του.

Σε ανακοίνωσή του μέσω των δικηγόρων του, ο Βουλφ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι έκανε έξι φορές διακοπές σε επαύλεις που ανήκουν σε επιχειρηματίες όσο ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, από το 2003 ως το 2010.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά του ήταν συμβατή με τους νόμους της Κάτω Σαξονίας, οι δε διακοπές δεν συνδέονται με τα δημόσια αξιώματά του.

Το χρονικό των σκανδάλων

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βουλφ βρέθηκε στο επίκεντρο σακδνάλων. Τον Ιανουάριο του 2010, είχε αντιμετωπίσει την οργή του Τύπου, καθώς το 2009 πέρασε μέρος των διακοπών των Χριστουγέννων σε σπίτι φίλου του επιχειρηματία στις ΗΠΑ, δεχόμενος δωρεάν αναβάθμιση για την πτήση του στην πρώτη θέση.

Η συγκεκριμένη προσφορά της Air Berlin, ήταν αντίθετη με το νόμο, που απαγορεύει στα μέλη της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας να δέχονται δώρα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 10 ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με νέες καταγγελίες, περί ειδικών όρων με τους οποίους έλαβε δάνειο ύψους 500.000 ευρώ από τη σύζυγό του, παραπλανώντας βουλευτές.

Ο ίδιος απέρριψε την κατηγορία και αρνήθηκε να αναφερθεί στο δάνειο, όταν ερωτήθηκε σχετικά από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα ζητούν την παραίτησή του, ενώ το Σαββατοκύριακο, το Spiegel κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία του και τίτλο «Ο Λάθος Πρόεδρος».