ΚΟΣΜΟΣ

Κρίστιαν Βουλφ: Ο πρόεδρος που ντρόπιασε τη Γερμανία

Κρίστιαν Βουλφ: Ο πρόεδρος που ντρόπιασε τη Γερμανία

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ο άνθρωπος που αυτή υπέδειξε για την προεδρία της Γερμανίας, καλείται να λογοδοτήσει για δωροδοκία.

Ο Κρίστιαν Βουλφ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά από 598 ημέρες στην προεδρία. Εδώ και δύο μήνες, ήταν στο επίκεντρο σκανδάλων σχετικά με υπόθεση χαμηλότοκων δανείων, όπως και για τις δωρεάν διακοπές που του προσέφεραν φίλοι του επιχειρηματίες.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε δε, το τηλεφώνημα του Γερμανού προέδρου στο διευθυντή της γερμανικής εφημερίδας Bild, για να του ζητήσει να μην δημοσιεύσει ένα θέμα που αφορούσε σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα σκάνδαλά του. Μάλιστα, ο Βουλφ άφησε μήνυμα με τις απειλές του στον τηλεφωνητή του διευθυντή, γεγονός που προκάλεσε σάλο στη Γερμανία.

Οι «εξηγήσεις» που έδινε ο Βουλφ επί πολλές εβδομάδες δεν έπειθαν τους Γερμανούς πολίτες, τη στιγμή που αυτός προσπαθούσε να μείνει γαντζωμένος στην προεδρική του καρέκλα.

Τη χαριστική βολή έδωσε η εισαγγελία του Ανόβερου, που ζήτησε την Πέμπτη την άρση της ασυλίας του Γερμανού προέδρου από την Μπούντεσταγκ.

Πλέον τον Βουλφ δεν μπορούσε να σώσει ούτε η καγκελάριος Μέρκελ, στην οποία καταλογίζει ο γερμανικός Τύπος το λάθος της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Η Μέρκελ βρίσκεται υπόλογη για τη χλιδάτη ζωή του στενού της συνεργάτη, τις προνομιακές σχέσεις του με επιχειρηματίες, τα δάνεια που είχε λάβει με τέτοιους ευνοϊκούς όρους, που κανένας Γερμανός πολίτης δεν θα μπορούσε να έχει. Το γερμανικό πολιτικό σύστημα, με το οποίο θέλει να παραδειγματίσει τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, φαίνεται ότι είναι επίσης διεφθαρμένο, άδικο και υποκριτικό.