ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν παρέπεμψε την ACTA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Κομισιόν παρέπεμψε την ACTA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Για έλεγχο νομιμότητας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρέπεμψε χθες την ΑCTA , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Κομισιόν δεν μπόρεσε να παραβλέψει τις πανευρωπαϊκές αντιδράσεις από πολίτες και οργανώσεις που επέκριναν τη διεθνή συνθήκη ως απειλεί για την ελευθερία του Διαδικτύου καθώς και για τη πρόσβαση στα αντίγραφα φαρμάκων.

Μάλιστα, θεωρείται σίγουρο ότι θα καθυστερήσει η ψηφοφορία επικύρωσης της εν λόγω συνθήκης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχε προγραμματισθεί για τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, έχει κολλήσει η κύρωση της συνθήκης στα κοινοβούλια της Γερμανίας, Πολωνίας, Ολλανδίας, Τσεχία, Αυστρίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Λεττονίας.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα ανέδειξε πρώτος ο Πολωνός πρωθυπουργός, Τουσκ, ο οποίος υποχρεώθηκε σε πολύωρη συζήτηση στο διαδίκτυο με τους επικριτές της ACTA, πριν η Βαρσοβία γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που «πάγωσε» την επικύρωση της.

Από την άλλη πλευρά, ο επίτροπος Ντε Χουχτ τόνισε χθες σε δηλώσεις του ότι η συγκεκριμένη συνθήκη δεν εισάγει στην Ευρώπη νέους νόμους αλλά αποτελεί μέσο προκειμένου να προστατευθεί σε όλο τον κόσμο, η πνευματική ιδιοκτησία ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η ACTA καθιερώνει ένα νέο διεθνές σύστημα πάταξης τη κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, που περνά τα σύνορα και αφορά τόσο τα κράτη που προσχωρούν στη συνθήκη όσο και το Ίντερνετ συνολικά.

Πάντως, ο επίτροπος Χουκτ παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα προχωρήσει η επικύρωση της υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν «οι φήμες που κυκλοφορούν γύρω από τη συνθήκη στο ίντερνετ».