ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: «Η πιο τραγική σιδηροδρομική καταστροφή»

Πολωνία: «Η πιο τραγική σιδηροδρομική καταστροφή»

Αυξάνεται όσο περνάει η ώρα ο αριθμός των νεκρών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη νότια Πολωνία.

Οι νεκροί έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στους 14, ενώ τουλάχιστον 60 είναι οι τραυματίες στην «πιο τραγική σιδηροδρομική καταστροφή στην ιστορία της χώρας εδώ και πάρα πολλά χρόνια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο του δυστυχήματος, μαζί με άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Η τραγωδία που έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα συνέβη όταν δύο συρμοί, με περίπου 350 επιβάτες, οι οποίοι κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση στις ίδια σιδηροτροχιά συγκρούστηκαν με μεγάλη ταχύτητα κοντά στην πόλη Σεσότσινι.

Εκτός από τους 15 ανθρώπους που έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους 60 επιβάτες τραυματίστηκαν.

polonia-treno

Ανθρώπινο λάθος;

Την ώρα που ο Πολωνός πρωθυπουργός κάνει λόγο για τη πιο τραγική σιδηροδρομική καταστροφή στη χώρα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι πολύ νωρίς να γίνουν υποθέσεις για τα αίτια της σύγκρουσης. Ωστόσο επισήμανε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρξε ανθρώπινο λάθος.

«Προς το παρόν δεν μπορεί να δοθεί με πλήρη βεβαιότητα ο τελικός αριθμός των θυμάτων. Θα πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον 14. . . φοβούμεθα ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στους 15», ανέφερε μιλώντας για τον αριθμό των νεκρών που άφησε πίσω της αυτή η τραγωδία.

«Βρέθηκε άλλος ένας επιβάτης πιθανώς νεκρός»

Η τύχη των δύο μηχανοδηγών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Οι αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τις σορούς των θυμάτων. Περίπου 450 πυροσβέστες και 100 αστυνομικοί βρίσκονταν επί τόπου, ωστόσο πολλοί χρειάστηκε να μεταφέρουν με τα χέρια τον εξοπλισμό τους, καθώς οι συρμοί συγκρούστηκαν σε μια έκταση από την οποία περνούν μόνο ράγες τρένων. Οι ομάδες διάσωσης πάσχιζαν να βγάλουν παγιδευμένους επιβάτες από τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν με την βοήθεια ενός εκπαιδευμένου σκυλιού. Ο Τουσκ είπε ότι τα σωστικά συνεργεία βρήκαν άλλον έναν άνθρωπο, πιθανώς νεκρό.

POLONIA-TRENO-DUO

Δεκάδες τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση

Τουλάχιστον οι 30 από τους τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσά τους τραυματίες είναι Ουκρανοί, Γάλλοι και Ισπανοί, ωστόσο ουδείς ξένος πιστεύεται ότι νοσηλεύεται.

Τα δύο τρένα είχαν έξι και τέσσερα βαγόνια αντίστοιχα. Το ένα μετέβαινε από το Πρέμισλ στη Βαρσοβία. Το δεύτερο από την Βαρσοβία στην Κρακοβία. Δεν είναι σαφές γιατί το δεύτερο εκινείτο στη λάθος σιδηροτροχιά. Το δυστύχημα έγινε λίγο μετά τις 21:00 τοπική ώρα [22:00 ώρα Ελλάδας].

polonia-treno-tria

Διαβάστε επίσης: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς στην Πολωνία

Μετρούν τους νεκρούς από το δυστύχημα στην Πολωνία

Τραγωδία στην Πολωνία – Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων