ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία

Βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες στη Σλοβακία, για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διατηρεί ευρύ προβάδισμα το οποίο θα του επέτρεπε να επικρατήσει του απερχόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (Smer-SD) του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο συγκεντρώνουν το 39,7% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που τους δίνει 75 βουλευτές στο 150μελές κοινοβούλιο, ενώ υπολείπεται μια έδρα που θα εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (KDH), μέλος του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, λαμβάνει ποσοστό 10,4% των προθέσεων ψήφου, δηλαδή 20 έδρες. Το δεξιό κόμμα SKDU-DS, επικεφαλής του τετρακομματικού αυτού συνασπισμού φέρεται να λαμβάνει μόλις 5,1% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 2010 είχε λάβει ποσοστό 15%.

Οι δύο ακόμη σύμμαχοί του στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, οι Φιλελεύθεροι του SaS (Ελευθερία και Αλληλεγγύη) και το Most-Hid, ένα κόμμα που στηρίζεται στην ουγγρική μειονότητα της Σλοβακίας συγκεντρώνουν μόλις το όριο εκλογιμότητας του 5% στις προθέσεις ψήφου.