ΚΟΣΜΟΣ

Ναζιστικός χαιρετισμός του Μπράιβικ στο δικαστήριο

Ναζιστικός χαιρετισμός του Μπράιβικ στο δικαστήριο

Με έναν ναζιστικό χαιρετισμό απευθύνθηκε στο ακροατήριο του δικαστηρίου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ.

Η δίκη του Μπράιβικ που κατηγορείται για τρομοκρατία και ανθρωποκτονίες εκ προσθέσεων 77 ανθρώπων, ξεκίνησε στην αίθουσα του δικαστηρίου του Όσλο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μόλις ο Μπράιβικ μεταφέρθηκε από τους αστυνομικούς στην αίθουσα και του έβγαλαν τις χειροπέδες, ο κατηγορούμενος σήκωσε το χέρι ψηλά, χαιρετώντας ναζιστικά,ενώπιον των οικογενειών των θυμάτων, των επιζησάντων και των δημοσιογράφων. Όπως εξηγεί στο μανιφέστο του, ο χαιρετισμός αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης.

Ο κατηγορούμενος, που κατηγορείται ότι σκόρπισε το θάνατο το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε συγγραφέας και διόρθωσε τον δικαστή, όταν είπε ότι είναι άνεργος. «Αυτό δεν είναι ακριβές, είμαι συγγραφές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι άρχισε να γράφει στη φυλακή.

Επίσης, ο Μπράιβικ υποστήριξε ότι το δικαστήριο δεν νομιμοποιείται να τον δικάσει, σημειώνοντας: «δεν αναγνωρίζω το νορβηγικό δικαστήριο» γιατί λαμβάνει «εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα».

Στη συνέχεια, ο Μπράιβικ παραδέχθηκε τις πράξεις του, πλην όμως δηλώνοντας αθώος. «Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου», τόνισε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελιζαμπέτ Αρντζεν.

Την περασμένη εβδομάδα οι συνήγοροί του είχαν ανακοινώσει ότι θα δήλωνε αθώος και θα ισχυριζόταν ότι βρισκόταν σε «νόμιμη άμυνα» έναντι των «προδοτών της πατρίδας του».

Η εισαγγελέας Ινγκα Μπέζερ Ενγκ διάβασε το κατηγορητήριο και τα ονόματα των θυμάτων του Μπράιβικ που έχασαν τη ζωή τους είτε στις βομβιστικές επιθέσεις στο Όσλο, ή στο νησί Ουτόγια.

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Αρχίζει η δίκη του Μπράιβικ