ΚΟΣΜΟΣ

Γκαντζ: Το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ατομική βόμβα

Γκαντζ: Το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ατομική βόμβα

Το Ιράν δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει στην παραγωγή ατομικής βόμβας, εκτίμησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μπένι Γκαντζ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Haaretz», ο Ισραηλινός στρατηγός χαρακτηρίζει τους ηγέτες του Ιράν «πολύ ορθολογιστές», οι οποίοι δεν θα αποφασίσουν να κάνουν και το τελευταίο βήμα που προϋποθέτει η παραγωγή πυρηνικών όπλων.

«Το Ιράν θα προχωρήσει στο δρόμο της απόκτησης πυρηνικής βόμβας, αλλά καταρχήν πρέπει να ληφθεί η σχετική απόφαση. Αν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ το θέλει, η χώρα θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ατομικής βόμβας, αλλά καταρχάς πρέπει να ληφθεί η απόφαση», δηλώνει ο στρατηγός.

«Πιστεύω ότι θα ήταν τεράστιο λάθος και δεν νομίζω ότι ο Χαμενεΐ θα θελήσει να κάνει αυτό το επιπλέον βήμα. Οι Ιρανοί ηγέτες είναι έτσι συγκροτημένοι που είναι πολύ ορθολογιστές», προσθέτει.

«Ωστόσο παραδέχομαι ότι μια τέτοια πυρηνική δυνατότητα στα χέρια των ισλαμιστών φονταμενταλιστών, οι οποίοι θα μπορούσαν κάποια στιγμή να επιδοθούν σε άλλους υπολογισμούς, είναι επικίνδυνη», καταλήγει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.