ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη πρώην εισαγγελέας για ξέπλυμα χρήματος στη Γουατεμάλα

Συνελήφθη πρώην εισαγγελέας για ξέπλυμα χρήματος στη Γουατεμάλα

Τον Κάρλος δε Λεόν Αργκέτα συνέλαβε η αστυνομία της Γουατεμάλας. Ο Αργκέτα, πρώην γενικός εισαγγελέας, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακουργήματα, περιλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος και δωροδοκίας.

Ο Αργκέτα, γενικός εισαγγελέας την περίοδο 2002-2004, συνελήφθη στο σπίτι του σε μια ακριβή συνοικία της πρωτεύουσας.

Εισαγγελείς κατηγορούν τον πρώην ανώτατο δικαστικό ότι μετέφερε περίπου 250.000 δολάρια από κυβερνητικά κονδύλια που προορίζονταν για την κατασκευή κατοικιών για οικογένειες που πλήττονταν από την ανέχεια σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό και σε μια επενδυτική εταιρεία της Γουατεμάλας της οποίας ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Αργκέτα υπηρέτησε υπό τον πρώην πρόεδρο Αλφόνσο Πορτίγιο, ο οποίος αντιμετωπίζει την ενδεχόμενη έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για την διασπάθιση περίπου 70 εκατ. δολαρίων από τα δημόσια ταμεία της Γουατεμάλας και το ξέπλυμα του ποσού μέσω τραπεζών των ΗΠΑ.

Η σύλληψη του Αργκέτα εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια των αρχών στην κεντροαμερικανική χώρα να προωθήσουν μια διαδικασία κάθαρσης στο σύστημα δικαιοσύνης, που πολλοί καταγγέλλουν ότι μαστίζεται από διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Την περασμένη Παρασκευή οι αρχές συνέλαβαν 14 περιφερειακούς εισαγγελείς και αστυνομικούς και τους απήγγειλαν κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Φέρονται ότι βοήθησαν το καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού να επεκτείνει τα εργαστήρια παραγωγής μεταμφεταμίνης στη Γουατεμάλα.

Στις συλλήψεις συνέβαλε η Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, η οποία δημιουργήθηκε το 2007 και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την κυβέρνηση της Γουατεμάλας.