ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις

ΗΠΑ: Η Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις

Απογοητευτική χαρακτήρισε χθες ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA)

και δείχνει τη συνεχιζόμενη αποτυχία της Τεχεράνης Τεχεράνης να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει κάνει στην οργάνωση αυτή του ΟΗΕ.

Η IAEA και το Ιράν δεν κατάφεραν την Παρασκευή να συμφωνήσουν για την έρευνα σε εγκαταστάσεις όπου φέρεται να έγινε έρευνα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από επιστήμονες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποτυχία η οποία υποσκάπτει τις πιθανότητες επιτυχίας στις συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου ανάμεσα στην Ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη αργότερα εντός του μηνός στην Μόσχα.

«Είμαστε απογοητευμένοι», ανέφερε ο Ρόμπερτ Γουντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην IAEA, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Το χθεσινό αποτέλεσμα υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αποτυχία του Ιράν να εκπληρώσει την δέσμευσή του στην IAEA (. . .) και την ανάγκη να συνεργαστεί για να αντιμετωπιστούν οι αληθινές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», τόνισε.

Η IAEA επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία ώστε οι επιθεωρητές της να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατόπεδο στο Παρσίν, όπου πιστεύεται ότι έγιναν δοκιμές εκρηκτικών που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το Ιράν χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού εργοστασίου «χαλκευμένες και κατασκευασμένες».

Άλλοι αναλυτές ωστόσο δεν θεωρούν ότι η αποτυχία των συνομιλιών στη Βιέννη προδικάζει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Μόσχα. «Εάν η Δύση κάνει μια σοβαρή προσφορά στο Ιράν, μπορεί να δούμε πραγματική πρόοδο. Αλλά εάν στην Μόσχα δεν υπάρξει πρόοδος, θα έχουμε μεγάλα προβλήματα», σημείωσε ο Μαρκ Χιμπς του Carnegie Endowment for International Peace.