ΚΟΣΜΟΣ

Χίλιες «ασυνόδευτες» γυναίκες κρατούνται σε αεροδρόμιο της Τζέντα

Χίλιες «ασυνόδευτες» γυναίκες κρατούνται σε αεροδρόμιο της Τζέντα

Εκατόν πενήντα Νιγηριανές έχουν ήδη απελαθεί και άλλες χίλιες ακόμα βρίσκονται υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, επειδή έφτασαν αεροπορικώς στη χώρα χωρίς τη συνοδεία ανδρών!

Οι αστυνομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν τις γυναίκες που έφτασαν στη χώρα ως προσκυνήτριες με τη δικαιολογία ότι «δεν συνοδεύονταν από άντρες προσκυνητές», όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπέλο, ο Νιγηριανός υπεύθυνος για το προσκύνημα στη Μέκκα. Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη συνεχίστηκε και με άλλες πτήσεις που προσγειώθηκαν στα Εμιράτα».

«Δεν μας έδωσαν καν νερό να πιούμε, δεν είχαμε φαγητό και ήμασταν καθηλωμένες στις θέσεις του αεροπλάνου όλες αυτές τις ώρες», δήλωσε δακρυσμένη μία από τις γυναίκες, που αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στο αεροδρόμιο Κάνο της Νιγηρίας.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θεωρούνται κατώτερες των αντρών και είναι απαραίτητη η άδεια από κηδεμόνα -τον πατέρα, τον αδερφό ή τον σύζυγο- προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός της χώρας, να δουλέψουν ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα είδη ιατρικής περίθαλψης. Επίσης δεν τους επιτρέπεται να οδηγούν και συνήθως απαιτείται ανδρική συνοδεία.