ΚΟΣΜΟΣ

Ανήσυχοι οι Γερμανοί για τα αποθέματα χρυσού της χώρας

Ανήσυχοι οι Γερμανοί για τα αποθέματα χρυσού της χώρας

Λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη, οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων χρυσού της χώρας φυλάσσεται στο εξωτερικό.

Ωστόσο, μετά την έκθεση του γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητούσε να γίνει καταγραφή των αποθεμάτων, η Bundesbank εμφανίστηκε σήμερα καθησυχαστική.

«Προκειμένου τα αποθέματα χρυσού να λειτουργούν ως συναλλαγματικά διαθέσιμα θα πρέπει να μπορούν να μετατρέπονται γρήγορα σε αποθεματικό νόμισμα, χωρίς διαχειριστικούς περιορισμούς. Για το λόγο αυτό μέρος τους φυλάσσεται σε Κεντρικές Τράπεζες στο εξωτερικό», εξήγησε η γερμανική κεντρική τράπεζα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ακεραιότητα, τη φήμη και την ασφάλεια των αποθηκών του εξωτερικού», προστίθεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Σημειώνεται ότι εδώ και δεκαετίες η Γερμανία φυλάσσει ένα μέρος των αποθεματικών της σε τρεις άλλες κεντρικές τράπεζες: την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) της Νέας Υόρκης, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Γερμανία διαθέτει τα δεύτερα σε μέγεθος και αξία αποθεματικά χρυσού παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ: στα τέλη του 2011 ο γερμανικός χρυσός ζύγιζε 3.396 τόνους, συνολικής αξίας 133 δισεκατομμυρίων ευρώ.