ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Σάντι: Παρέλυσαν οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Τυφώνας Σάντι: Παρέλυσαν οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν, σχολεία έκλεισαν καθώς οι βορειοανατολικές ΗΠΑ ετοιμάζονταν να υποδεχτούν απόψε τον τυφώνα Σάντι, ο οποίος έχει ήδη παραλύσει μεγάλο μέρος της χώρας αλλά και την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων προέδρων, οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές.

Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, ενδέχεται να πληγούν από τον τυφώνα έως και 50 εκατομμύρια άνθρωποι, είτε από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από τις καταρρακτώδεις βροχές, είτε από διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω πτώσης δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ήδη ότι αποφασίστηκε να κλείσουν από το απόγευμα σήμερα οι δύο από τις τρεις οδικές σήραγγες του Μανχάταν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν. Η κυκλοφορία στις σήραγγες Χόλαντ και Μπρούκλιν-Μπάτερι θα διακοπεί από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) ενώ ενδέχεται να κλείσουν και οι γέφυρες, εάν οι άνεμοι ξεπεράσουν σε ταχύτητα τα 96 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο Κουόμο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι η κυριότερη ανησυχία είναι η άνοδος της στάθμης των υδάτων που μπορεί να είναι "ασυνήθιστα" υψηλή και να προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες. "Το σύστημα του μετρό και τα αλμυρά νερά δεν κάνουν καλό ζευγάρι", πρόσθεσε χαριτολογώντας.

Προκειμένου να αποκατασταθούν ταχέως οι βλάβες που θα προκύψουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης έχουν κινητοποιηθεί 4.000 υπάλληλοι των διαφόρων εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ στους 1.000 εθνοφρουρούς που είχαν τεθεί σε συναγερμό από την Κυριακή, προστέθηκαν άλλα 1.000 μέλη του σώματος αυτού.

Παράλληλα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές και ασιατικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους από και προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους. Σύμφωνα με το Eurocontrol, τον οργανισμό που εδρεύει στις Βρυξέλλες και φροντίζει για την ασφάλειας των αερομεταφορών, ακυρώθηκαν περίπου 300 από τις 500 διατλαντικές πτήσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και ΗΠΑ. Ο οργανισμός αναμένει ότι η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται από την Τετάρτη.

Από το Λονδίνο, οι εταιρείες British Airways και Virgin ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν καμία πτήση από και προς τη Νέα Υόρκη, τη Βαλτιμόρη, την Ουάσινγκτον, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια. Κανονικά θα γίνουν οι πτήσεις για Τορόντο και Μόντρεαλ, καθώς και για τις άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Η Air France ακύρωσε τις πτήσεις της για Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη. Έχουν επίσης ακυρωθεί όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από τη Φρανκφούρτη, από το Φιουμιτσίνο της Ρώμης και από το Σίπχολ της Ολλανδίας με προορισμό τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Εντός των ΗΠΑ, χθες και σήμερα ακυρώθηκαν 7.400 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού κυρίως από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον και της Φιλαδέλφειας.

Ο τυφώνας αναμένεται ότι θα πλήξει τις ακτές τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη κοντά στο Κέιπ Μέι, στα νότια του Νιού Τζέρσεϊ. Το μάτι του τυφώνα βρίσκεται προς το παρόν σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων νότια της Νέας Υόρκης και κατευθύνεται προς τα βορειοδυτικά, με ταχύτητα 40 χιλιομέτρων την ώρα. Οι άνεμοί του έχουν ενισχυθεί και φτάνουν σε ταχύτητα τα 140 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, το ανησυχητικό φαινόμενο δεν είναι τόσο οι άνεμοι αλλά η έκταση του τυφώνα, η μικρή ταχύτητα με την οποία μετακινείται και το γεγονός ότι θα συναντηθεί με ένα ψυχρό μέτωπο που προέρχεται από τον Καναδά.

Στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας, θύμα της καταιγίδας έπεσε το ιστιοφόρο HMS Bounty, ένα αντίγραφο της περίφημης αγγλικής φρεγάτας, το πλήρωμα της οποίας στασίασε τον 18ο αιώνα. Στο πλοίο αυτό επέβαινα συνολικά 16 άνθρωποι, εκ των οποίων διασώθηκαν οι 14 από την ακτοφυλακή ενώ δύο αγνοούνται ακόμη.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης όλα τα σχολεία και το Χρηματιστήριο θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ διέταξε να εκκενωθούν οι ζώνες που ενδέχεται να πλημμυρίσουν, στο Μανχάταν, το Μπρούκλιν και το Στάτεν Άιλαντ. Συνολικά θα απομακρυνθούν από τις εστίες τους 375.000 άτομα. Μολονότι όμως έχουν τεθεί στη διάθεσή τους 76 καταφύγια σε διάφορα σχολεία, πολλοί προτίμησαν να οχυρωθούν στα σπίτια τους αφού προηγουμένως έκαναν προμήθειες.

Στα νότια του Μανχάταν τα νερά έχουν ήδη ανέβει περίπου ένα μέτρο, πλησιάζοντας επικίνδυνα στο όριο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2011, όταν η Νέα Υόρκη χτυπήθηκε από τον τυφώνα Ιρέν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 47 άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και σε άλλες πολιτείες, οι κυβερνήτες κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλιακές ζώνες. "Μην κάνετε χαζομάρες, φύγετε", τόνισε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι. Στη Βοστόνη, όπως και στη Φιλαδέλφεια και την Ουάσινγκτον, το σκηνικό είναι παρόμοιο. Κλειστά σχολεία, συγκοινωνίες ακινητοποιημένες. Στην πρωτεύουσα, οι υπάλληλοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και πολλά καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά.

Ο τυφώνας Σάντι έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 66 ανθρώπους από το πέρασμά του από την Καραϊβική. Από το βράδυ της Κυριακής αγνοείται η τύχη έξι ή επτά Γάλλων υπηκόων στα ανοιχτά της Μαρτινίκας.

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε το πέρασμα του τυφώνα Σάντι live

ΗΠΑ: Ενισχύεται ο τυφώνας Σάντι