ΚΟΣΜΟΣ

2012: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο

2012: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο

Μπορεί να ήταν μια χρονιά που η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος περισσότερο από ποτέ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνέβησαν συνταρακτικά πράγματα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ιανουάριος

Το βράδυ της 13 Ιανουαρίου, το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσκρούει σε βράχο λίγο έξω από την Ίζολα ντελ Τζίλιο και βυθίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά, παρασύροντας στο θάνατο 32 επιβάτες. Είναι η πρώτη μεγάλη είδηση της χρονιάς και μια από τις πιο τραγικές.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εισέρχονται σε εκλογικό έτος. Στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων αρχίζει να φαίνεται πως το φαβορί είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος σιγά σιγά κερδίζει όλο και περισσότερες πολιτείες από τους αντιπάλους του, Ρον Πολ και Ρικ Σαντόρουμ.

Φεβρουάριος

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πολικό ψύχος που ήρθε από τη Σιβηρία όρμηξε προς τα δυτικά, παγώνοντας στην κυριολεξία τα πάντα. Θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώνονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και οι θάνατοι από το ψύχος είναι περισσότεροι από 300. Ρουμανία, Ουκρανία και Ιταλία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο. Ρεκόρ ψύχους σημειώνονται και στην Ελλάδα με την θερμοκρασία να φτάνει τους -25 βαθμούς κελσίου στις 17 Φεβρουαρίου στη Φλώρινα!

Στην τελετή των βραβείων Όσκαρ στις 26 Φεβρουαρίου, μεγάλος νικητής αναδεικνύεται η βωβή ταινία «The Artist» που πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α' ανδρικού ρόλου και μουσικής επένδυσης.

Μάρτιος

H κυριαρχία του Μιτ Ρόμνεϊ εδραιώνεται και οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται πια για τις εκλογές του Νοεμβρίου όπου στόχος τους είναι να εκθρονίσουν τον Μπαράκ Ομπάμα. Η Ευρώπη ζει τον προεκλογικό πυρετό της κόντρας Σαρκοζί – Ολάντ.

Απρίλιος

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών δείχνει ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, κάτι που επιβεβαιώνεται στον δεύτερο γύρο. Με 51,9% ο ηγέτης της γαλλικής κεντροαριστεράς αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών. Μεγάλη κερδισμένη, επίσης, είναι η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαρίν, που ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά του ακροδεξιού της κόμματος.

Μάιος

Στο Χρηματιστήριο της Wall Street ο δείκτης Dow Jones κάνει νέο υψηλό τετραετίας. Πρόκειται για ένα σοβαρό δείγμα ότι –τουλάχιστον για τις ΗΠΑ- η κρίση έχει πια περάσει. Την ίδια ώρα η Ευρώπη κλυδωνίζεται από τις συνεχείς ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό και από την αγωνία για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα.

Ιούνιος

Καθώς το καλοκαίρι έρχεται και η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο υδράργυρος δείχνει νέα υψηλά και στο παγκόσμιο θερμόμετρο της επικαιρότητας. Κατ' αρχάς στην Ευρώπη που ψάχνει ακόμη μια κυβέρνηση για την Ελλάδα, αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες για συζητήσεις της Ισπανίας με το ΔΝΤ, δυναμιτίζοντας κι άλλο το κλίμα στο μεγάλο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

Στις αραβικές χώρες επίσης, η κατάσταση είναι πολύ θερμή. Στην Αίγυπτο, το συνταγματικό δικαστήριο διαλύει τη Βουλή και δίνει τον έλεγχο του κράτους στον στρατό. Και στη Συρία, η επανάσταση κατά της κυβέρνησης Άσαντ αρχίζει να μετατρέπεται σε εμφύλιο πόλεμο. Η όλη κατάσταση αποκτά μια ακόμη πιο δραματική τροπή όταν πύραυλοι της Συρίας καταρρίπτουν τουρκικό F4. Η σύρραξη αποφεύγεται την τελευταία στιγμή. Όλα προμηνύουν ένα καυτό καλοκαίρι.

Ιούλιος

Μπορεί τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα (το Euro, που το κατακτά η Ισπανία με θρίαμβο 4-0 επί της Ιταλίας) και, φυσικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου, ωστόσο δύο άλλα γεγονότα κάνουν τεράστια αίσθηση.

Το ένα είναι το συμβάν της 20ης Ιουλίου στην Αουρόρα του Κολοράντο όπου στην πρεμιέρα της ταινίας "The Dark Knight Rises" ένας μανιακός σκοτώνει 12 και τραυματίζει 58 ανθρώπους στον κινηματογράφο που προβάλεται η ταινία.

Το άλλο είναι τα άμεσα μέτρα Ολάντ για την φορολόγηση των πλουσίων, που οδηγούν τον πιο πλούσιο Γάλλο, Μπερνάρ Αρνό να δηλώσει ότι θα πολιτογραφηθεί Βέλγος για να γλιτώσει! Η "Liberation" απαντά με το περιβόητο εξώφυλλο «άντε χάσου πλούσιε μαλάκα».

Αύγουστος

Η επιλογή του Πολ Ράιαν ως υποψήφιου αντιπροέδρου από τον Μιτ Ρόμνεϊ διχάζει όχι μόνο τους Αμερικανούς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, αφού στην ουσία πρόκειται για έναν από τους ιδεολογικούς ήρωες του ακραίου Tea Party.

Στη Ρωσία, η δίκη της γυναικείας πανκ μπάντας Pussy Riot επειδή έστησε ένα δρώμενο μέσα σε μια εκκλησία, ειρωνευόμενη τον Πούτιν, γίνεται παγκόσμιο θέμα καθώς πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης προς τις κατηγορούμενες. Χωρίς αποτέλεσμα, πάντως, αφού τελικά καταδικάζονται.

Σεπτέμβριος

Η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν περνάει σε άλλο επίπεδο και ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία, καθώς φοβάται πλέον την πιθανότητα μιας σύρραξης. Η κατάσταση, γενικά, στον ισλαμικό κόσμο είναι έκκρυθμη και αφορμή γι' αυτό είναι μια ταινία με θέμα τη ζωή του Μωάμεθ. Πρόκειται για ένα μέτριο φιλμ ενός άσημου σκηνοθέτη που παρουσιάζει τον προφήτη του Ισλάμ με προσβλητικό τρόπο για τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι ορκίζονται να πάρουν εκδίκηση. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε πολλές χώρες γίνονται πεδία συγκρούσεων, λόγω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ενώ στο προξενείο της Βεγγάζης το δράμα κορυφώνεται όταν το πλήθος λιντσάρει τον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη!

Οκτώβριος

Ο Σι Τζιν Πινγκ γίνεται ο νέος ισχυρός άντρας της Κίνας. Εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ και είναι ο μέλλων Πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο. Συμβολίζει μια αλλαγή φρουράς. Την χρειάζεται η "κουρασμένη" πατρίδα του που μοιάζει να έχει μείνει από ανάσες στον δρόμο της προς την ανάπτυξη.

Νοέμβριος

Ο Τυφώνας Σάντι ορμά στις ΗΠΑ λίγες μόλις ημέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές. 253 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους σε ΗΠΑ και Καραϊβική, ενώ το κόστος από τις καταστροφές που θα προκαλέσει στο διάβα του υπολογίζεται σε 66 δις. δολαρίων.

Στις 6 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και ο Μπαράκ Ομπάμα καταφέρνει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία. Κερδίζοντας σε 27 πολιτείες έναντι 24 του Μιτ Ρόμνεϊ και εξασφαλίζοντας 332 εκλέκτορες έναντι 206 (παρ' ότι η διαφορά στα ποσοστά ψήφων ήταν μόλις 51% προς 47,3%) τελικά καταφέρνει μια πιο εύκολη νίκη απ' όσο έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

Δεκέμβριος

Η απόφαση του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και η πιθανότητα επιστροφής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνουν την ανησυχία για την κρίση χρέους της ευρωζώνης να αυξηθεί και πάλι.

Στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα και δεύτερο μαζικό φονικό μετά από εκείνο του Ιουλίου. Σε ένα σχολείο στο Κονέκτικαντ εισβάλει ένας νεαρός που σκοτώνει 20 μαθητές 6 ενήλικες (μεταξύ των οποίων η δασκάλα μητέρα του) και μετά αυτοκτονεί. Αυτή ήταν η έβδομη μαζική επίθεση σε δημόσιο χώρο για το 2012 στις ΗΠΑ και η 62η τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάτι που κάνει τον Πρόεδρο Ομπάμα να δηλώσει ότι μελετά τρόπους περιορισμού της ευκολίας στην οπλοκατοχή.