ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια-«Τρίζει» η καρέκλα του Γκρουέφσκι

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια-«Τρίζει» η καρέκλα του Γκρουέφσκι

Έκρυθμη είναι η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια μετά τα επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατηγόρησε σήμερα τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφκσι για «αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και μεθόδους που παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα», ενώ παράλληλα ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ως μοναδική λύση, όπως είπε, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Σημειώνεται ότι ο κ.Τσερβένκοφσκι πρότεινε τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών παράλληλα με τις δημοτικές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το Μάρτιο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επιπλέον την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, την ενσωμάτωση στην εκλογική νομοθεσία της χώρας των συστάσεων του ΟΑΣΕ και την τοποθέτηση νέου γενικού διευθυντή στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση της χώρας δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά, τότε η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου και θα συνεχίσει να απέχει από τις συνεδριάσεις της Βουλής.

«Σε περίπτωση που οι προτάσεις μας αυτές απορριφθούν, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για το κράτος δικαίου και για το μέλλον της χώρας, εντείνοντας τις διαμαρτυρίες στους δρόμους με διάφορες μορφές αντίστασης, μέχρι την επίτευξη των στόχων αυτών» πρόσθεσε ο κ.Τσερβένκοφσκι.

Τέλος, ο αρχηγός του SDSM σημείωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας, μετά τα επεισόδια της 24ης Δεκεμβρίου του 2012, έχει απωλέσει κάθε αξιοπιστία.