ΚΟΣΜΟΣ

Ψαράς καταδικάστηκε για το φόνο ενός λευκού καρχαρία

Ψαράς καταδικάστηκε για το φόνο ενός λευκού καρχαρία

Ένας ψαράς από τη Νότιο Αφρική έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταδικάζεται για το φόνο ενός μεγάλου λευκού καρχαρία, τον οποίο έπιασε ενώ ψάρευε από την ακτή.

Ο Λέον Μπέκερ, από την πόλη Τζωρτζ, δήλωσε ένοχος για παραβίαση του Νόμου Θαλάσσιων Ζωντανών Πόρων (Marine Living Resources Act) της πατρίδας του, ο οποίος μεταξύ άλλων απαγορεύει την προσπάθεια εξόντωσης, την διατάραξη ή την κατοχή λευκού καρχαρία δίχως άδεια από το κράτος.

Ο κ. Μπέκερ είπε ότι αρχικώς αγνοούσε παντελώς ότι έπιασε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, αλλά πρόσθεσε πως δήλωσε ένοχος για να μην σπαταλήσει τον χρόνο του δικαστηρίου.Σε μία πρωτοποριακή απόφαση, το δικαστήριο του Mossel Bay τον καταδίκασε σε πρόστιμο 120.000 ραντ (9.921 ευρώ) ή σε 12μηνη φυλάκιση με πενταετή αναστολή.Η πρωτοφανής περίπτωση αποτελεί την μοναδική προς το παρόν καταδίκη για λευκό καρχαρία στη Νότιο Αφρική, η οποία το 1998 έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που θέσπισε νομοθεσία για την προστασία του συγκεκριμένου είδους.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι προστατευόμενο είδος στις θάλασσες της Νότιας Αφρικής από το 1991 και ουδείς επιτρέπεται να τους πιάσει ή ακόμα και να προσπαθήσει να τους πιάσει – δεν μπορεί καν να έχει στην κατοχή του ένα δόντι τους, δίχως σχετική άδεια από το κράτος.Επί χρόνια, όμως, οι ψαράδες που έπιαναν τους καρχαρίες απέφευγαν τις ποινές που ορίζει ο νόμος, προβάλλοντας πειστικά το επιχείρημα ότι δεν ήξεραν πως πρόκειται για μεγάλους λευκούς καρχαρίες.Οι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι η απόφαση του Mossel Bay ανοίγει τον δρόμο της τιμωρίας για όσους χρησιμοποιούν βαρέα σύνεργα αλιείας σε περιοχές όπου είναι γνωστό ότι κατοικούν λευκοί καρχαρίες.

Στην Αυστραλία, όπου επίσης οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες αποτελούν προστατευόμενο είδος, εγκρίθηκε προσφάτως ένα πρόγραμμα εξόντωσης όσων από αυτούς πλησιάζουν πολύ κοντά σε κολυμβητές.Αυτό έγινε διότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα από επιθέσεις καρχαριών και πολλοί πολίτες ζήτησαν πιο επιθετική αντιμετώπιση του προβλήματος.Η Νότια Αφρική επίσης έχει θρηνήσει θύματα από τις επιθέσεις των μεγάλων λευκών καρχαριών, καθώς την τελευταία οκταετία, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Πολλές επιθέσεις έχουν γίνει στην παραλία Fish Hoek του Κέιπταουν και οι αρχές της πόλης σκέφτονται να τοποθετήσουν κατά μήκος της ένα συρμάτινο δίχτυ μήκους 355 μέτρων, για να δημιουργήσουν μία ασφαλή περιοχή για κολύμβηση.