ΚΟΣΜΟΣ

Τι είναι το Κονκλάβιο

Τι είναι το Κονκλάβιο

Ο θεσμός του Κονκλάβιου ανάγεται στον 13ο αιώνα...

Το Κονκλάβιο συνέρχεται για να εκλέξει τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και συνεδριάζει σε μία κλειδωμένη αίθουσα μέχρι οι καρδινάλιοι να αποφασίσουν.

Το κλείδωμα επικράτησε καθώς κατά την διαδικασία υπήρχαν όπως ήταν φυσικό διαφωνίες που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις. Αναλογιζόμενοι το γεγονός πως ο κάθε καρδινάλιος μπορούσε να αποχωρήσει και να επιστρέψει κατά βούλησιν με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακόπτεται, η εκλογή του Πάπα ήταν μία επίπονη διαδικασία.

Έτσι προκειμένου αυτές οι καθυστερήσεις να σταματήσουν αλλά και να μην υπάρχουν και έξωθεν παρεμβάσεις επικράτησε το κλείδωμα των καρδιναλίων στην αίθουσα.

Το κονκλάβιο απαρτίζεται από 207 μέλη κανονικά. Αυτήν την φορά όμως 115 θα είναι συνολικά οι καρδινάλιοι που θα συμμετέχουν στην διαδικασία.

Αυτό συμβαίνει γιατί δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι κάτω των 80 ετών και συγκεκριμένα, όσοι είχαν αυτήν την ηλικία μέχρι και την παραίτηση του Βενέδικτου στις 28 Φεβρουαρίου.

Όλοι οι καρδινάλιοι, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Βατικανό, στη Καπέλα Σιξτίνα, με στόχο τους να επιλέξουν τον νέο Πάπα.

Αξίζει ν' αναφερθεί, ότι από τους 115 εκλέκτορες οι 60 είναι Ευρωπαίοι, εκ των οποίων οι 28 είναι Ιταλοί.

Η Λατινική Αμερική με τη σειρά της κατέχει 19 εκπροσώπους ενώ παράλληλα, η Βόρεια Αμερική 14.

Έντεκα είναι από την Αφρική, δέκα είναι από την Ασία ενώ ένας μόνο, ο αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ Τζορτζ Πελ είναι Αυστραλός.