ΚΟΣΜΟΣ

Μαραθώνιος Βοστώνης: «Έβλεπα αίματα παντού»

Μαραθώνιος Βοστώνης: «Έβλεπα αίματα παντού»

Τον απόλυτο τρόμο, που έζησαν τη στιγμή των εκρήξεων στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης οι αυτόπτες μάρτυρες, περιγράφουν στις ιστορίες τους.


Εικόνες φρίκης επικρατούσαν από το δρόμο και τα πεζοδρόμια, μέχρι τα επείγοντα των νοσοκομείων. Οι γιατροί αντιμετώπισαν τόσα περιστατικά ακρωτηριασμών, που μόνο σε πεδία μαχών θα μπορούσαν να συναντήσουν.

Η Λίντα Κλαιρ Γουίλιτς, η οποία έτρεχε στο Μαραθώνιο, πλησίαζε στη γραμμή τερματισμού όταν έστειλε μήνυμα σε ένα φίλο της για να πανηγυρίσουν μαζί, μόλις έκοβε το νήμα. Τότε, μια έκρηξη ακούστηκε και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακολούθησε ο δεύτερος, εκκωφαντικός κρότος. Ο φίλος της, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εσωτερικό χώρο, δήλωσε: «Ήταν τόσο δυνατή η έκρηξη, που το μπαρ γέμισε με καπνό και οι καρέκλες έπεσαν κάτω. Είδα ανθρώπους –ήταν σαν σε τραμπολίνο- στην κυριολεξία να εκτοξεύονται στον αέρα».

Μια ρεπόρτερ αθλητικής ιστοσελίδας, που κάλυπτε το Μαραθώνιο, είπε ότι τα πεζοδρόμιο είχαν γίνει κόκκινα από το αίμα. «Είδα ανθρώπινα μέλη, υπήρχε αίμα παντού. Είδα έναν άνθρωπο χωρίς πόδι, άλλους να κλαίνε, όλοι τους ήταν σε σύγχυση».

Ένας άλλος άνθρωπος, που είχε χάσει κι αυτός το πόδι του, πάσχιζε να σηκωθεί όρθιος για να φύγει, καθώς ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος να σωθεί.

Ο Τζιμ Μπάρντεν εργαζόταν τη στιγμή της έκρηξης σε γραφείο, σε ψηλό όροφο, πάνω από το σημείο της έκρηξης. «Οι άνθρωποι ήταν σε πανικό εκεί κάτω, προσπαθούν να φύγουν όσο το δυνατόν πιο μακριά. Από ψηλά έμοιαζε με σφαγείο».

«Δεν θα ξανακοιτάξω από το παράθυρό μου όπως παλιά», λέει ένας άλλος κάτοικος της Βοστώνης, το διαμέρισμα του οποίου του έδινε μοναδική θέα στη γραμμή τερματισμού, για να τραβήξει φωτογραφίες από το μεγάλο αθλητικό γεγονός. Οι εκρήξεις, όμως, μετέτρεψαν το σκηνικό της γιορτής σε εφιάλτη.