ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέα στοιχεία για την αυτοκτονία του «κρατούμενου Χ»

Ισραήλ: Νέα στοιχεία για την αυτοκτονία του «κρατούμενου Χ»

Ευθύνες στις σωφρονιστικές υπηρεσίες του Ισραήλ για την αυτοκτονία του Μπεν Ζίγκερ ή «κρατούμενου Χ» αποδίδει εσωτερική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Ο ισραηλινο-αυστραλός πράκτορας της Μοσάντ βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στις 15 Δεκεμβρίου του 2010, αφού είχε δέσει ένα σεντόνι στο παράθυρο της τουαλέτας στο κελί του και είχε χρησιμοποιήσει την άλλη άκρη του σεντονιού ως θηλιά. Ο Ζίγκερ κρατείτο στην απομόνωση επί 10 μήνες, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε για τις συνθήκες του θανάτου του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «εκ πρώτης όψεως απόδειξη» πως αμέλεια και παραλείψεις των εργαζομένων στην ειδική υπηρεσία των ισραηλινών φυλακών ευθύνονται για την αυτοκτονία.

Ο Ζίγκερ έπρεπε να τελεί υπό συνεχή επιτήρηση κατά την κράτησή του, επισημαίνει η έκθεση της δικαστή Ντάφνα Μπλάτμαν-Κεντράι.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει γιατί ο γεννημένος στη Μελβούρνη Ζίγκερ φυλακίστηκε στο Ισραήλ. Η Αυστραλία έχει ζητήσει ενημέρωση για την υπόθεση.

Ο 34χρονος είχε μεγαλώσει στην Αυστραλία και μετανάστευσε το 2001 στο Ισραήλ, όπου έμεινε με την οικογένειά του μέχρι που χάθηκαν τα ίχνη του. Την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα δημοσιογραφική έρευνα τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της οποίας, οι αυστραλιανές αρχές παραδέχτηκαν πως γνώριζαν ότι ο Ζίγκερ κρατείτο σε ισραηλινές φυλακές και οι ισραηλινές παραδέχτηκαν ότι ήταν κρατούμενός τους, αποκαλώντας τον «κρατούμενο Χ».