ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδεις αυτοκτονίες σε εργοστάσιο συναρμολόγησης για την Apple

Μυστηριώδεις αυτοκτονίες σε εργοστάσιο συναρμολόγησης για την Apple

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τρεις εργαζόμενοι έβαλαν τέλος στη ζωή τους ενώ το 2010 είχαν αυτοκτονήσει άλλοι 13 εργαζόμενοι!

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το εργοστάσιο Foxconn στην Κίνα στο οποίο τα τελευταία χρόνια «τραβάει» συνεχώς πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας των συνεχών αυτοκτονικών, των εργατών και εργατριών που απασχολεί.

Η εταιρεία, η οποία συναρμολογεί κυρίως προϊόντα για την Apple, παρακολουθείται στενά από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,έπειτα από ένα κύμα αυτοκτονιών (τουλάχιστον 13) που σημειώθηκε το 2010 στα κινεζικά εργοστάσιά της και οφειλόταν, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στις σκληρές συνθήκες δουλειάς.

Τρεις ακόμη εργαζόμενοι πήδηξαν στο κενό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δημιουργώντας νέα ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο της πρώτης στον κόσμο ταϊβανέζικης εταιρείας εξαρτημάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στο Ζενγκζού, στο κέντρο της χώρας.

Ο πρώτος, ένας άνδρας 24 ετών, πήδηξε από το παράθυρο του κοιτώνα του στις 24 Απριλίου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα μια 23χρονη γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της αφού πήδηξε από τον 6ο όροφο της πολυκατοικίας της, μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Την περασμένη Τρίτη, ένας παντρεμένος άνδρας περίπου 30 ετών έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τη σκεπή του 5ου ορόφου ενός κτιρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι αιτίες αυτών των αυτοκτονιών δεν είναι σαφείς», σχολίασε με σημερινή ανακοίνωσή του το Κινεζικό Παρατηρητήριο Εργασίας, μια οργάνωση η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ενδέχεται να συνδέονται με μια πολιτική, «βάσει της οποίας οι εργάτες απειλούνται με απόλυση αν μιλούν για το χώρο εργασίας τους», συνεχίζει αυτή η ΜΚΟ.

Ο ταϊβανέζικος όμιλος εκτός από την Apple, συναρμολογεί προϊόντα και για τις εταιρείες Sony και Nokia και απασχολεί στην Κίνα 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Υπό έρευνα οι συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια της Apple

Apple και Foxconn συμμορφώνονται μετά την επικριτική έκθεση