ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελλάδα τιμά Αυστραλούς που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης

Η Ελλάδα τιμά Αυστραλούς που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης

Με την ευκαιρία της 72η επετείου της Μάχης της Κρήτης, η Ελλάδα θα τιμήσει με ειδικά μετάλλια Αυστραλούς στρατιώτες που πολέμησαν στην Ελλάδα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.


Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει από τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Αλέξανδρο Θεοδοσίου, που εκπροσωπεί τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης που γίνονται στην Αυστραλία. Η απονομή θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στο Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης.
Στο μεταξύ, πρόσφατα και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης τίμησε έναν από τους λίγους επιζώντες βετεράνους της Μάχης της Κρήτης, τον Λέσλι Μάνινγκ, που γιόρταζε τα 100α γενέθλιά του.

Στο Κρητικό Χωριό ήταν εκεί και οι τρεις γενιές των Κρητών για να του ευχηθούν «Χαρούμενα Γενέθλια» και να τον συγχαρούν που «τα είχε εκατοστήσει».

Ο ίδιος, φανερά συγκινημένος, αναφέρθηκε σε περιστατικά της Μάχης της Κρήτης, των προσωπικών του περιπετειών και κατέπληξε τους πάντες με την πνευματική του διαύγεια.

Μαζί του είχε φέρει παλιές φωτογραφίες, αλλά και τα συγχαρητήρια που πήρε για την 100ή επέτειο των γενεθλίων του, από τη βασίλισσα Ελισάβετ, την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, καθώς και από την Ελλάδα.

«Του δώσατε άλλα δέκα χρόνια ζωής, μ' αυτήν την εκδήλωση αγάπης» θα πει η κόρη του Λίντα.

Ο Λες Μάνιγκ γεννήθηκε στο Ρίτσμοντ της Μελβούρνης και εντάχθηκε στο 2/7ο Τάγμα της Βικτώριας, τον Οκτώβρη του 1939. Τον Απρίλη του 1940 αναχώρησε για τη Μέση Ανατολή. Ένα χρόνο αργότερα ήταν στην Ελλάδα. Μετά την υποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων τον Απρίλη του 1941, στην κεντρική Ελλάδα, βρέθηκε μαζί με άλλους συμμάχους στην Κρήτη, λίγο πριν τη γερμανική εισβολή.

Το τάγμα στο οποίο ανήκε πήρε μέρος στην ηρωική μάχη του 42ου δρόμου, όπου οι Γερμανοί υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν, δίνοντας έτσι χρόνο στους συμμάχους να διαφύγουν από τις νότιες ακτές του νησιού με τη βοήθεια των Κρητών.

Ο Λες πολέμησε γενναία και ήταν ένας από τους τελευταίους που έφτασε στα Σφακιά, μέρες αργότερα. Χιλιάδες δεν κατάφεραν να διαφύγουν και αιχμαλωτίστηκαν. Ο ίδιος κατόρθωσε να διαφύγει για ένα διάστημα, τελικά όμως συνελήφθη και μέχρι το τέλος του πολέμου ήταν στη Γερμανία.