ΚΟΣΜΟΣ

Γκάφα άνευ προηγουμένου για την Μέρκελ

Γκάφα άνευ προηγουμένου για την Μέρκελ

Μιλώντας κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μετά τις συνομιλίες τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, η Μέρκελ αναφέρθηκε σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, που έχουν εισάγει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με παράλληλη περικοπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, στις οποίες δεν συμπεριέλαβε όμως τη Γαλλία.

«Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο ακόμη χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3,0% (του ΑΕΠ) σε συνδυασμό με αυτό είναι και η προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτά πάνε χέρι-χέρι», επισήμανε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος διέπραξε κι ένα γλωσσικό ολίσθημα κατά την συνέντευξη Τύπου, συγχέοντας τον Ολάντ με έναν από τους επιφανείς προκατόχους του, τον Φρανσουά Μιτεράν, υπό το συγκαταβατικό βλέμμα του Γάλλου προέδρου.

«Τα θέματα πάνω στα οποία δουλεύουμε τέθηκαν από τον Φρανσουά Μιτεράν: Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης. Η ανεργία των νέων, έχει φυσικά, κεφαλαιώδη σημασία στο έργο μας», είπε η Μέρκελ, πριν συνειδητοποιήσει το σφάλμα της. «Φρανσουά Ολάντ, όχι Φρανσουά Μιτεράν! Φρανσουά Ολάντ», επανέλαβε με ιλαρότητα, ενώ ένα πλατύ χαμόγελο φώτιζε το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου.