ΚΟΣΜΟΣ

Με άρση της βουλευτικής ασυλίας κινδυνεύει η Μαρίν Λεπέν

Με άρση της βουλευτικής ασυλίας κινδυνεύει η Μαρίν Λεπέν

Η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της προέδρου του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της επιτροπής έχει απλώς εισηγητικό χαρακτήρα και η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 11 Ιουνίου από την ολομέλεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Επιτροπής Τζάουμε Ντουχ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε ζητήσει τον Νοέμβριο του 2012 να αρθεί η ασυλία της Λεπέν λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει το 2010, όταν παραλλήλισε τις προσευχές των μουσουλμάνων στο δρόμο με τη γερμανική κατοχή. Την εποχή εκείνη η Λεπέν ήταν ακόμη υποψήφια να διαδεχθεί τον πατέρα της στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου.

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν σάλο και η εισαγγελία της Λιόν ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα με την κατηγορία της «υποκίνησης ρατσιστικού μίσους», μετά από καταγγελία του Κινήματος κατά του Ρατσισμού και της Φιλίας των Λαών (Mrap).

Η ίδια η Λεπέν είχε ανακοινώσει ότι η έρευνα μπήκε στο αρχείο, όμως ακολούθησε και δεύτερη καταγγελία, αυτή τη φορά από την Ένωση κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF), με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος δικαστικών ερευνών.