ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Έτοιμες για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν οι ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Έτοιμες για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αφγανούς Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.


Η πρώτη συνάντηση αναμένεται σε λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου οι Ταλιμπάν αναμένεται να ανοίξουν γραφεία.
Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα στείλει επίσης αντιπροσωπεία για διάλογο με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ.
Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έρχεται την ίδια ημέρα που το ΝΑΤΟ παρέδωσε επισήμως την ευθύνη της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δίκτυο BBC, σημείωσαν ότι ένα βασικό ζήτημα διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η ανταλλαγή κρατουμένων, ωστόσο οι πρώτες εβδομάδες θα είναι κυρίως αναγνωριστικές για τις απαιτήσεις της κάθε πλευράς.

Σε «αφγανικά χέρια» η ασφάλεια της χώρας
Στα χέρια των αφγανικών δυνάμεων περνά πλέον ο έλεγχος της ασφάλειας σε ολόκληρη την αφγανική επικράτεια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. «Από σήμερα, οι γενναίες μας δυνάμεις θα έχουν την ευθύνη της ασφάλειας» της χώρας και «θα διεξάγουν εις το εξής τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Καρζάι μιλώντας του στην τελετή παράδοσης των εξουσιών.
Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με την προϋπόθεση ότι οι Ταλιμπάν θα αποκηρύξουν τη βία, θα διακόψουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα και θα σεβαστούν το αφγανικό σύνταγμα, μεταξύ άλλων τις διατάξεις για τα δικαιώματα γυναικών και μειονοτήτων.