ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ο στρατός επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σινά

Αίγυπτος: Ο στρατός επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σινά

Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο στρατός της Αιγύπτου στις επαρχίες του Νοτίου Σινά και του Σουέζ, μετά την επίθεση ενόπλων ισλαμιστών σε αεροδρόμιο στην πόλη Ελ Αρίς.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού Οσάμα Σακάρ δήλωσε πως η «κατάσταση ετοιμότητας» ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στις δύο επαρχίες εξαιτίας της επίθεσης.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά επεισοδίων σχετικών με την ασφάλεια στην περιοχή αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Δεν είναι σαφές αν τα επεισόδια ήταν συντονισμένα και αποτελούσαν αντίδραση στην καθαίρεσή του.

Επίσης, έγινε γνωστό από στρατιωτικό αξιωματούχο ότι η Αίγυπτος έκλεισε επ' αόριστον το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, με τη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας επιθέσεων το προηγούμενο διάστημα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Το πέρασμα της Ράφα είχε ανοίξει το 2011 μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η κυβέρνηση του οποίου ήταν αντίθετη στη Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα και είχε βοηθήσει το Ισραήλ να επιβάλει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.