ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Οι υποκλοπές δεν είναι κάτι που κάνουν οι φίλοι

Μέρκελ: Οι υποκλοπές δεν είναι κάτι που κάνουν οι φίλοι

Οι αμερικανικές παρακολουθήσεις «δεν μπαίνουν κάτω από το χαλί» αλλά οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει οπωσδήποτε, διαμηνύει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, η Μέρκελ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την ιστορικής σημασίας συμφωνία έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό.

Προσπαθώντας ωστόσο να διασκεδάσει την οργή πολλών Ευρωπαίων και Γερμανών πολιτών και αξιωματούχων τόνισε ότι η βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις στο γερμανικό έδαφος στο παρελθόν δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί φέρονται να κατασκόπευαν θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Οι υποκλοπές δεν είναι κάτι που κάνουν οι φίλοι. Ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε», είπε η Μέρκελ μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) σε μια πόλη της δυτικής Γερμανίας.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τον Σεπτέμβριο, στις οποίες η Μέρκελ διεκδικεί τρίτη θητεία, η γερμανική αντιπολίτευση προσπαθεί να μετατρέψει τα δημοσιεύματα περί εκτεταμένων παρακολουθήσεων των επικοινωνιών της ΕΕ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ σε προεκλογικό ζήτημα.

Ορισμένα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης απαίτησαν οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία να ανασταλούν ωσότου δοθούν σαφείς εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις που έκανε ο φυγάς πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.
Η Γαλλία άμβλυνε τη στάση της για το ζήτημα, με τον πρόεδρό της Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει ότι οι συνομιλίες για το εμπόριο θα μπορούσαν να αρχίσουν, προϋποτιθεμένου ότι θα αρχίσουν παράλληλα προσπάθειες για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση σχετικά με τις τακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Παρίσι ζητούσε οι συνομιλίες να αναβληθούν για δύο εβδομάδες.

Οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα παρακολούθησης των επικοινωνιών και υποκλοπών λόγω του παρελθόντος, τόσο της δράσης της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) όσο και των πρακτικών του καθεστώτος των Ναζί.

Ωστόσο η Μέρκελ πιστεύει ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα τόνωνε την οικονομική ανάπτυξη.