ΚΟΣΜΟΣ

Ουγκάντα: Πάνω από 55.000 οι Κονγκολέζοι πρόσφυγες

Ουγκάντα: Πάνω από 55.000 οι Κονγκολέζοι πρόσφυγες

Πάνω από 55.000 Κονγκολέζοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει από την περασμένη Πέμπτη στην Ουγκάντα, σπρωγμένοι στη φυγή από τις επιθέσεις των Ουγκαντέζων ανταρτών στα ανατολικά της ΛΔ του Κονγκό, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Ενώπιον αυτής της πλημμυρίδας των προσφύγων «είναι αναγκαία η παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς μεγάλος αριθμός εξ αυτών είναι άρρωστοι και άφησαν όλα τους τα υπάρχοντα στη ΛΔ του Κονγκό», εξήγησε η υπεύθυνη του Ε.Σ. στην Ουγκάντα Κάθριν Νταμπάντε.

Κατά την ίδια, ο αριθμός των προσφύγων εκτιμάτο σε 55.000 χθες βράδυ, και κρίνεται αυξημένος σημαντικά, καθώς την προηγούμενη ανήρχετο στους 30.000.

Σήμερα, η άφιξη των προσφύγων αυτών στην περιοχή Μπουντιμπούγκιο της Ουγκάντας, σε απόσταση 20 χλμ από τη μεθόριο με την ΛΔ του Κονγκό, έχει μειωθεί κάπως, όπως διαπιστώνουν δημοσιογραφικές πηγές.

Οι αντάρτες των Δημοκρατικών Συμμαχικών Δυνάμεων (ADF-Nalu) από την Ουγκάντα εκδήλωσαν επίθεση και για μικρό διάστημα κατέλαβαν την κοινότητα Καμάνγκο, στην περιφέρεια Κίβου του Κονγκό. Κατόπιν ο στρατός της χώρας κατάφερε να επανακαταλάβει το Κάμανγκο το βράδυ της Παρασκευής.

Οι κάτοικοι της πόλης επιβεβάιωσαν πως τα δημόσια κτήρια και το νοσοκομείο λεηλατήθηκαν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσουν κάποιον ακριβή αριθμό θυμάτων.