ΚΟΣΜΟΣ

Άσυλο ενός έτους στον Σνόουντεν-Χτύπημα Πούτιν στις ΗΠΑ

Άσυλο ενός έτους στον Σνόουντεν-Χτύπημα Πούτιν στις ΗΠΑ

Άσυλο ενός έτους χορήγησε η Ρωσία στον Έντουαρντ Σνόουντεν και ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ έφυγε από το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, μετά από παραμονή ενός και πλέον μήνα στη ζώνη τράνζιτ.

Ο Ρώσος δικηγόρος που βοήθησε τον Σνόουντεν να υποβάλει το αίτημα πολιτικού ασύλου, Ανατόλι Κουτσέρενα, δήλωσε ότι «μόλις του παρέδωσα έγγραφα από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας».

Το έγγραφο πιστοποιεί ότι έλαβε προσωρινό άσυλο για ένα έτος στη Ρωσία, διευκρίνισε.

Επίσης, σημείωσε ότι ο τόπος όπου θα μεταβεί ο 35χρονος Αμερικανός δεν θα δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εγκατέλειψε το αεροδρόμιο μόνος, με ταξί.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να μην παραδώσει τον «πολύτιμο» φυγά, αφού προηγουμένως εξασφάλισε τη συμφωνία του ότι στο μέλλον δεν θα δημοσιοποιήσει άλλα στοιχεία για το κατασκοπευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Έτσι φαίνεται να δίνεται ένα προσωρινό -τουλάχιστον- τέλος σε μια υπόθεση που διήρκεσε πάνω από δυο μήνες και προκάλεσε πολύ θόρυβο σε διεθνές επίπεδο, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Διατεθειμένος ο πατέρας του Σνόουντεν να ταξιδέψει στη Μόσχα

Διαμαρτυρία στον ΟΗΕ για την κατασκοπεία των ΗΠΑ