ΚΟΣΜΟΣ

Τεστ θα προβλέπει πόσα χρόνια ζωής μας απομένουν

Τεστ θα προβλέπει πόσα χρόνια ζωής μας απομένουν

Τεστ που προβλέπει πόσα χρόνια ζωής μας απομένουν, αλλά και ενδεχόμενες σοβαρές ασθένειες που θα εμφανίσουμε ανακάλυψαν επιστήμονες. Με τη βοήθεια των ακτίνων λέιζερ η συσκευή, που μοιάζει με ρολόι χειρός, σαρώνει το σώμα και χωρίς να προκαλεί τον παραμικρό πόνο ή άλλη ενόχληση, δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να μας πουν πόσα είναι τα «ψωμιά» μας.

Αυτό που κάνει στην ουσία η συσκευή είναι να υπολογίσει βάσει μαθηματικού μοντέλου πώς θα γεράσει το σώμα κάθε ανθρώπου όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό γίνεται με την ανάλυση των ενδοθηλιακών κυττάρων τα οποία υπάρχουν στα τριχοειδή αγγεία μας. Υπολογίζοντας τις ταλαντώσεις στα τριχοειδή αγγεία μας οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να υπολογίσουν το πόσο θα ζει καθένας μας. Με την ίδια συσκευή έχουν επίσης τη δυνατότητα να ελέγξουν το κατά πόσον θα εμφανίσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας ασθένειες όπως ο καρκίνος ή η άνοια.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει σε συνάρτηση από το μηδέν ώς το εκατό: το πρώτο σημαίνει πως έχει έρθει η ώρα μας, ενώ το τελευταίο πως έχουμε ακόμα πολλά χρόνια ζωής. Οσα περισσότερα δεδομένα συλλέξει η συσκευή με την ακτίνα λέιζερ τόσο πιο ακριβές θα είναι το αποτέλεσμα.

Η πρώτη συσκευή που θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς, για παράδειγμα, θα είναι έτοιμη μέσα στην ερχόμενη τριετία. Το τεστ, που δημιουργήθηκε με τη χορηγία φιλανθρωπικών οργανώσεων και κρατικών κεφαλαίων, εφευρέθηκε από την Ανίτα Στεφανόφσκα και τον Πίτερ Μακ Κλίντοκ, καθηγητές Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας. Η Στεφανόφσκα, η επιστήμονας που ανακάλυψε την ενδοθηλιακή αντίδραση, δήλωσε στους «Sunday Times»: «Ελπίζω να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων που θα μεγαλώνει ολοένα περισσότερο ώστε κάθε άνθρωπος που θα κάνει τη μέτρηση να μπορεί να τη διαψεύσει. Ετσι θα είμαστε μια μέρα σε θέση να τους εξηγήσουμε τα δεδομένα βάσει των οποίων γίνεται ο υπολογισμός».

Αυτή είναι η πρώτη συσκευή πρόβλεψης της διάρκειας ζωής, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες ομάδες ειδικών που αναζητούν τρόπους να κάνουν το ίδιο. Ηδη υπάρχει ένα αιματολογικό τεστ που δοκιμάζεται για τον ίδιο σκοπό.