ΚΟΣΜΟΣ

Θέση για την NSA πήρε η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών

Θέση για την NSA πήρε η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι είναι "εντελώς αντίθετη" στη συλλογή πληροφοριών σχετικών με τους συμμάχους των ΗΠΑ από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και ότι η επίβλεψη τέτοιων παρακολουθήσεων πρέπει να ενισχυθεί.


"Εκτός αν οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε εχθροπραξίες εναντίον μιας χώρας ή αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη γι' αυτού του τύπου την παρακολούθηση, δεν πιστεύω πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συγκεντρώνουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή ηλεκτρονικά μηνύματα φιλικών προέδρων και πρωθυπουργών", αναφέρει σε δήλωσή της η γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν μετά τις πληροφορίες ότι η NSA κατασκόπευε το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγελας Μέρκελ και υπέκλεπτε τις επικοινωνίες άλλων ξένων ηγετών.

Η Φαϊνστάιν δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή της θα πραγματοποιήσει μια "μείζονα επανεξέταση" των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν ήταν σωστά ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της NSA.

"Είναι σαφές πως ορισμένες δραστηριότητες παρακολούθησης διεξάγονταν επί περισσότερο από 10 χρόνια χωρίς να είναι ικανοποιητικά ενημερωμένη η επιτροπή της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών", τόνισε η Φαϊνστάιν, η οποία ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και είναι γερουσιαστής της Καλιφόρνιας. "Το Κογκρέσο είναι ανάγκη να γνωρίζει ακριβώς τι κάνει η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών", πρόσθεσε.